26 / 04 / 2024

İstanbullulara müjde! Kadıköy- Kartal metrosu açıldı!

İstanbullulara müjde! Kadıköy- Kartal metrosu açıldı!

Günlük 700 bin yolcu kapasiteli Kadıköy-Kartal metrosu açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bugün yapıldı




Erdoğan'dan önce kürsüye  İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş çıktı. Topbaş yaptığı konuşmada "Bir şehrin medeniyet ölçüsü orada yaşayan insanların toplu taşımayı ne kadar kullandığıyla ölçülür. Dünya yerel yönetimleri arasında metroya bu kadar büyük yatırım yapan tek şehir İstanbul'dur. Bizler burada tarihe tanıklık ediyoruz. Günde 1,5 milyon insana hizmet verecek." dedi.


Kürsüye çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "bugün açılışını yaptığımız Kartal-Kadıköy hattının hayırlı olmasını diliyorum "dedi. Razaman ayına vurgu yapabn Başbakan Erdoğan yarın arefe ertesi gün inşallah bayram. Böyle anlamlı bir günde bu açılış çok önemli. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere bütün çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bu metro hattını kullanacak İstanbullu kardeşlerime hayırlı yolculuklar diliyorum. 2005 yılında ilk temelini yine böyle bir törenle hep birlikte atmıştık. Yaklaşık 7 yılda 22 km uzunluğunda, yerin yaklaşık 40 m altındaki hattı tamamlıyoruz. 1.5 dakikada bir Kadıköy'den Kartal'a araç hareket edecek. Günde 1 milyon 266 bin kişinin bu hattı kulanacağını tespit etmiş bulunuyor. Kaynarca'ya kadar uzatacağız. 


Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış Egemen Bağış, Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş  açılışta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a eşlik ediyor.


ANADOLU YAKASININ İLK METROSU


Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olan ayrıca Anadolu yakasınında ilk metrosu olma özelliğini taşıyan Kartal-Kadıköy metrosu Kartal ile Kadıköy arasındaki mesafeyi 32 dakikaya indirerek ulaşımda da büyük kolaylık sağlayacak.


Anadolu yakasının ilk metrosu olan Kadıköy-Kartal metrosunun hizmete açılmasıyla, bu hat arasındaki ulaşım süresi 32 dakikaya düşecek. 22 kilometrelik Kadıköy-Kartal metrosu 16 istasyondan oluşuyor.


YOLCU KAPASİTESİ 700 BİN


Günlük yolcu kapasitesi 700 bin olan 48,572 kilometre ray uzunluğuna sahip hattın maliyeti 1,6 milyar dolar. Hattın Kaynarca'ya kadar uzatılması ile hat uzunluğu 24,5 kilometreye ulaşacak, maliyet 1,9 milyar dolar olacak.


Şehir içinde açılan dünyanın en hızlı tünel çalışmasıyla metro hattında günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazıları yapıldı. Anadolu yakasının ilk metro hattı için 144 vagon alındı.


Habertürk


Geri Dön