25 / 04 / 2024

İştira nedir?

İştira nedir?

Alım hakkı olarak da bilinen iştira hakkı, bir taşınmazın malı belli bir bedelle belli bir süre içinde malikinden satın alabilmek hakkı oluyor. Peki, iştira nedir, nasıl kullanılır?



İştira nedir?

Alım hakkı olarak da bilinen iştira hakkı, bir taşınmazın malı belli bir bedelle belli bir süre içinde malikinden satın alabilmek hakkı olarak ifade ediliyor.


Satış vaadine benzeyen iştira hakkının bazı farklı noktaları bulunuyor. Satış vaadinin azami süresi beş yılken hak şerh tarihinden itibaren on sene süreyle hüküm ve sonuç doğurabiliyor. İştira sözleşmesinin noterce düzenlenmiş olması gerekiyor.


Alım hakkını bir kişiye tanımak malikin bu taşınmazı üçüncü bir kişiye satmasına engel değildir. Zira verilen bu hak şahsi hak niteliğindedir ve sadece size malike karşı ileri sürebilir. 


Eğer şerhin varlığı söz konusuysa taşınmaz üçüncü bir kişiye satılsa dahi, bu hak üçüncü kişiye karşı da kullanabilir.


İştira hakkının tapu siciline şerhi için, Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 9. pozisyonu uyarınca bu hakların bedelli veya bedelsiz oluşuna bakılmaksızın taşınmaz malın kayıtlı değeri üzerinden harç tahsil ediliyor.


Örnek

B’nin taşınmazını A satın almak istemektedir. B de taşınmazını A’ya satmak istemektedir ancak A’nın şuan parası olmadığı için bugün satın alamamakta ve yarın belki B’nin bu taşınmazı satmaktan vazgeçebilmesi mümkündür. Buna karşı alım sözleşmesi yapılarak taşınmaz satım sözleşmesi yapma borcu altına girilir.


Tapuya şerh koyma şartları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön