26 / 04 / 2024

İzale-i şuyu ihalesi nedir?

İzale-i şuyu ihalesi nedir?

Bir taşınmazın hissedarları, mallarının mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Peki, izale-i şuyu ihalesi nedir? İzale-i şuyu ihalesi nasıl olur?



İzale-i şuyu ihalesi nedir?

Bir taşınmaz mala ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için izale-i şuyu davası açılabiliyor.


Dava sonucunda paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verilebiliyor.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. 


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor. Peki, izale-i şuyu ihalesi nedir? İzale-i şuyu ihalesi nasıl olur?


İzale-i şuyu ihalesi nasıl olur?

İzale-i şuyu davasında satışa karar verilmesi halinde, söz konusu taşınmaz mal satışı için ihale yapılıyor.


"Davalarda taşınmaz malın tapu kaydı, kadastro veya imar çapı getirildikten sonra bunların uygulanması ve kıymet tayini için taksimde olduğu gibi uzman bilirkişiler marifetiyle keşif yapılır.


Satış bedelinden her paydaşa ne kadar verilmesi gerektiğinin hakim tarafından kararda açıkça gösterilmesi gerekiyor.


Tapu kaydındaki miktar ile arazideki miktar birbirini tutmuyorsa bunu düzeltilmesi için davacıya, ait olduğu mahkemede düzeltme davası açmak üzere süre verilmesi ve dava açılırsa sonucunun beklenilmesi gerekir. Düzeltilen durum esas alınarak satış yoluyla ortaklığının giderilmesine karar verilir.


Tapu miktarı arzdan daha az ise verilen süre içerisinde düzeltme davası açılmamışsa veya açılan dava reddedilirse ortaklığın giderilmesi davasının reddi gerekmez. Sabit sınırlardan başlamak suretiyle tapu kapsamını arazide belirlenmesi,bunun krokiye bağlanması ve o kısmın satışına karar verilmesi gerekir.


Tapu miktarı arzdan fazla ise verilen süre içinde tashih davası da açılmamış veya açılan dava reddedilmişse ortaklığın giderilmesi davası da reddedilir."


İzale-i şuyu davası harcı ne kadar?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön