18 / 04 / 2024

İzmir Turizm Ticaret Serbest Bölgesi canlanacak!

İzmir Turizm Ticaret Serbest Bölgesi canlanacak!

ESBAŞ ve ALSER'in protokol törenlerine katılan Bakan Zeybekci, Turizm Ticaret Serbest Bölgesi için 5 bakanın Ankara'da görüştüğünü dile getirdi, "En iyisini biz yapacağız" dedi



Ege Serbest Bölgesi (ESBAŞ) Genişleme ve Süre Uzatımı Protokolü ile Aliağa Serbest Bölgesi (ALSER) protokolü imza töreni Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katılımıyla gerçekleşti. Törene  İzmir  Valisi Mustafa Toprak, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar katıldı. Sözlerine 'İzmir'i serbest bölgeler şehri yapmamız lazım' diyerek başlayan Bakan Zeybekci, "İzmir çünkü 5 bin yıllık tarihte ticaret kapılarının başladığı ve bittiği noktanın başında elmas taç gibi duruyor" dedi. Ekonomi Bakanı, Orman ve Su İşleri Bakanı, Maliye Bakanı, Kültür ve Turizm Bakanı, Gümrük ve Ticaret Bakanı olmak üzere toplam 5 bakanın Turizm Ticaret Serbest Bölgesi konusunu görüşmek üzere Ankara'da bir araya geldiğini belirten Bakan Zeybekci, "Dünyada örneği var mı? Yarım yamalak örnekler var. En güzel örneğini inşallah Türkiye kuracak. Bunun başlangıç noktası da İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Balıkesir olacak" diye konuştu. İzmir'deki oda başkanlarının İzmir'in teşvikte birinci bölgede olması ve yakın komşu şehirlerin teşvikte üçüncü bölgede olmasından dolayı rekabet edemediklerinden dolayı şikayet etmesine değinen Bakan Zeybekci, "Bunun İzmirliler tarafından İzmir'e haksızlık olduğunu söylemiştim. Bunu dile getirmenin yanlış olduğunu ifade etmiştim. 'İzmir 1'inci, başka şehirlerin 3'üncü bölge olması nedeniyle onlarla rekabet edemiyoruz' demek İzmir'in zenginliğine birikimine haksızlık olur. Ege Serbest Bölge içinde yapılan ihracat 1981 yılının Türkiye'nin ihracatına eşit. Ege Serbest Bölgesi, İzmir Serbest Bölgesi, Aliağa Serbest Bölgesi, ne iş olsa yaparım mantıkla değil uzmanlaşmış serbest bölgeler şehri olsun" dedi. 


11'İNCİ BÜYÜKŞEHİR 

Antalya-İzmir arasında çok kısa bir sürede 20 milyon turisti hareket ettirilebilir hale getirebilmeyi hedeflediklerini belirten bakan Zeybekci, "Yaklaşık 2, 2.5 saatte İzmir'e gelebilecek imkanı yarattığınız zaman Efes'e, Denizli'ye, Pamukkale'ye gelebilecek imkanı yarattığınız zaman başka bir bölge ülke haline geliyorsunuz. Yine aynı güzergahta Afyon'daki mermeri İzmir Limanı'na tonunu 30 dolardan taşıyıp da İzmir'den Hamburg Limanı'na 9, 10, 11 dolara götürdüğünüzde arada Afyon'dan ödenen maliyeti bu ülkenin ekonominin üstüne yüklemek beceriksizliktir" dedi. Özel Alışveriş Merkezileri'nin kurulması gerektiğinin altını çizen Bakan Zeybekci, "5, 10 dolar değil her ne alırsa 10 bin euro 50 bin euro ödemekten çekinmeyecek insanların serbest bölgedeki alışveriş merkezlerine getirilmesi gerekiyor. Giriş ve çıkışların kontrol altına almak lazım" dedi. ESBAŞ genişleme ve süre uzatımı protokolü imza töreninde konuşan ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Faruk Güler, "81 ilin ihracat rakamlarına bakıldığında yıllık 2 milyar dolarlık yurtdışı satışıyla 11'inci sırada yer alıyoruz. Ege Serbest Bölgesi ihracat miktarı dikkate alındığında 11'inci büyük şehir gibi çalışmaktadır" ifadelerinde bulundu. 


Sabah Egeli




Geri Dön