20 / 04 / 2024

İzmir'de konut fiyatları depremden sonra fırladı!

İzmir'de konut fiyatları depremden sonra fırladı!

İz Gazete köşe yazarı Ayhan Bülent Toptaş, bugünkü köşesinde İzmir'deki konut fiyatlarını kaleme aldı. İşte Ayhan Bülent Toptaş'ın 'İzmir'de konut fiyatları' başlıklı yazısı....



Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyelerinden Efe Çağlar Çağlı’nın 2018 yılında yayınlanan bir çalışmasına göre bir patlama dalgası şeklinde yaşanan bu fiyat artışlarının nedeni özellikle İstanbul’dan İzmir’e yönelen göç dalgası. Bu dalga pandemi ile daha da yükselmiş olabilir. Çağlı’nın araştırmasına göre bir başka önemli neden de bazı büyük şirketlerin yatırım projelerini İzmir’e kaydırmaları olabilir. Bu faktörlere 2020 yılında depremin etkilerinin eklendiği de düşünülebilir. Aynı çalışmaya göre İzmir gibi Türkiye’nin geniş sanayi bölgeleri, finans ve turizm merkezlerinin bulunduğu kıyı ve batı bölgelerinde konut fiyatlarında patlamalar yaşanıyor.

İzmir de konut fiyatları depremden sonra fırladı!

Buna karşın özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bu yönde bir gelişme yok. Çünkü bu bölgelerde nüfus yoğunluğu ve sanayileşme Anadolu’nun diğer bölgelerine göre daha düşük. Durumun böyle olmasında politik ve sosyoekonomik belirsizliklerin kamu yatırımlarını ve kalkınma projelerini engellemesinin büyük rolü var. Ayrıca, Türkiye’nin güneydoğu sınırında devam eden Suriye Savaşının negatif etkileri de bilinmekte. 


Geri Dön