20 / 04 / 2024

İzmir'de konut fiyatları depremden sonra fırladı!

İzmir'de konut fiyatları depremden sonra fırladı!

İz Gazete köşe yazarı Ayhan Bülent Toptaş, bugünkü köşesinde İzmir'deki konut fiyatlarını kaleme aldı. İşte Ayhan Bülent Toptaş'ın 'İzmir'de konut fiyatları' başlıklı yazısı....



Depremden Sonraki Bir Yıl İçinde Yeni Konut Fiyatlarında Yüzde 46 Artış

İzmir’in 30 Ekim 2020 yılında yaşadığı depremden sonra yüz bini aşkın bina hasar gördü. Şehrin içinde yeni ve deprem yönetmeliğine göre yapılmış bina arayışı da başladı. 2013-2020 yılları arasında İzmir’de her yıl 30 bin civarında ilk el konut satışı olduğu, buna karşın 30 Ekim Depreminden sonra geçen bir yıl içinde 20 bin civarında ilk elden konut satıldığı görülüyor. Bu düşüşte muhtemelen Eylül 2021 ayına kadar konut kredisi faizlerinin yüksek bir seviyede olması ile kurlar ve inşaat maliyetlerindeki artışlar etkili oldu. Bu etkilerle anılan dönemde yeni konutların fiyatları da yüzde 46 arttı. 

İzmir de konut fiyatları depremden sonra fırladı!

İzmir’de nüfus, konut sayısı ve konut fiyatları artıyor. Özellikle nüfus artışı şehir üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. Bu baskı şehirde gerçekleştirilen alt yapı yatırımlarının da kısa zamanda yetersiz hale gelmesine yol açıyor. İzmir geniş bir hinterlanda sahip olması nedeniyle bu baskıyı bugüne kadar bir şekilde taşıyabilmiş ama bu yükün artık başka çekim merkezleri ile paylaşılmasına ihtiyaç var. Şehrin nüfusu 1970 yılında 1,5 milyon iken bugün 4.5 milyona çıkmış, üç kat artmış. Konut fiyatlarının bu hızda artması da sağlıklı görünmüyor. 


Geri Dön