29 / 03 / 2024

İzmir'de konuta talep artıyor, evler küçülüyor!

İzmir'de konuta talep artıyor, evler küçülüyor!

Nüfus artışıyla konut talebinin de yükseldiği İzmir'de faizlerin de etkisiyle inşaat sektörü son bir yıldır büyük darbe yedi. İnşaat sektörü kâr marjlarını düşürüp konutları küçülterek krizden çıkmaya çalışıyor.



KONUT konusunda arazi ve imar sıkıntısı yaşamasına rağmen İzmir, inşaat sektöründe hızla gelişiyor. Yeni imara açılan ve kentsel dönüşümün hızla yayıldığı bölgelerde özel sektör, yatırım için yarışıyor, özellikle Bayraklı, Bornova, Gaziemir, Torbalı, Menderes, Çiğli ve Menemen'de yapılan konutlar, ticari yapılar ve sosyal alanlar hızla gelişiyor. Faizlerin yükselmesiyle konut satışları düşmesine rağmen, bunu geçici bir kriz olarak değerlendiren sektör çalışanları, İzmir'in göç alması nedeniyle konut ihtiyacının artacağını düşünüyor. 


3 yılda 500 inşaat 

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren Zeta İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Kuşarı, İzmir'de konut açığı olduğunu belirterek, "Ülkenin ekonomik ve sosyal durumuna bağlı olarak  İzmir  en yaşanabilir kent olarak hızla büyüyor. Bu nedenle konut ihtiyacı da paralel olarak artış gösteriyor. Biz 3 yıl gibi kısa bir sürede 500'e yakın konut ve işyeri yaptık. Kentsel dönüşümle anlaşabildiğimiz eski binaları yıkarak, yerine yeni konut alanlarını oluşturduk. İzmir'de arazi ve arsaların az olması, imar konusunda yaşanan sıkıntılar bizi bizzat konut sahipleriyle anlaşmaya yöneltti. Arsa fiyatlarının yüksek olması inşaat maliyetlerini artırsa da talep de her geçen gün artıyor" diye konuştu.


Talebe rağmen, faizlerin yükselmesinin satışları olumsuz etkilediğini belirten Serkan Kuşan, geçtiğimiz yıla oranla satışların yüzde 20 düştüğünü belirtti. Buna rağmen yatırımlarını durdurmadıklarını söyleyen Kuşan, büyükşehir ve ilçe belediyelerinin mevzuat konusunda biraz daha esnek davranmalarını ve konut sektörünün lokomotifi olan özel sektöre daha fazla destek olmalarını istedi. Kuşan, "Biz kendi insiyatifimizle satışlarımızdaki kar marjını düşük tutuyoruz. İzmirlileri, hem konforlu ve güvenli hem de uygun rakamlarda konut sahibi yapmaya çalışıyoruz. Güvenilir konutlar en önemli sloganımız" dedi.


İNŞAAT maliyetleri ve faiz artışları, sektörün yeni planlamalar yapmasına neden oldu. Daha uygun şartlarda konut üretmek ve vatandaşların alım gücüne yaklaşmak için 1+1 bir konut üretimi formülü devreye sokuldu. Özellikle Bornova, Buca gibi üniversite yerleşkesinin olduğu bölgelerde 1+1 ve 2+1 konut satışlarına yönelinmesi, satışların bir miktar canlanmasına neden oldu. Öğrencilerin yanı sıra yalnız yaşayanlar ve tayinle İzmir'e gelen memurların tercih ettiği bu konutlar uygun fiyata alıcı buluyor. 


Yurt Gazetesi/ Serkan GÜLER


Geri Dön