25 / 04 / 2024

İzmirli depremzedelerden kredi tepkisi!

İzmirli depremzedelerden kredi tepkisi!

30 Ekim'de meydana gelen İzmir depremi sonrasında evsiz kalan vatandaşlar verilen sözlerin yerine getirilmediğini dile getirerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. 



Ekim 2020'de İzmir'de meydana gelen deprem nedeniyle evsiz kalan depremzedeler sorunlarının çözüme kavuşamadığını öne sürerek tepkilerini dile getirdi. Cumhuriyet'tte yer alan habere göre; verilen sözlerin yerine getirilmediğini belirten vatandaşlar “Bizim sorularımız cevaplanmıyor. Boş kâğıtlara imza attırıldık. Zeminde ev istemiyoruz, depremzedeler ayrıştırılıyor” dedi. 

Depremzedeler ayrıştırılıyor

Depremle ilgili yardım sürecinin şeffaf bir şekilde yapılmadığını dile getiren depremzedeler Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdi. Konuyla ilgili 121 dilekçenin toplandığını söyleyen Av. Nil Su Karaman, aynı bölgedeki binaların 2 farklı kanuna göre düzenlenerek depremzedeler arasında ayrım yapıldığını belirtti. , “Bizler binaları kullanılmaz hale gelmiş, depremzedeleriz. Depremden sonra ve depremde yıkılan binaların bir kısmının dahil olduğu bir bölge, bakanlık tarafından proje alanı olarak ilan edilmiş, depremden önce birçok binada bulunan toplamda 1819 bağımsız bölüm, konut, dükkân, mesken, büro 7 adet proje alanı içinde kalmıştır. Rıza Bey Apartmanı 70 dönümlük üçüncü proje alanına alınırken, Barış Sitesi birinci proje alanında, Karagül ikinci proje alanında Doğanlar ve Emre apartmanları da farklı proje alanlarına alınmıştır. Deprem anında yıkılan ve acil yıkılacak statüde olan apartmanlar 7269 sayılı Afet Kanunu’na tabi olurken diğer binalar 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Kanununa tabi olmuştur. Kanuna temmuz ayında eklenen madde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na geniş ve sınırsız yetkiler veriyor. Kentsel dönüşüme tabi olunursa tüm vatandaşlar gerek sosyal yardımlar gerek binaların yeniden yapılanması anlamında AFAD eliyle İçişleri “Binalarımıza kuş uçuşu mesafede gökdelenlere izin verilirken, proje alanları dışına 8 kat imar verilirken bize neden 5 kat imar verildiğini merak ediyoruz. Neden hâlâ yapımı devam eden gökdelenlere müsaade edilirken bizim haklarımız ihlal ediliyor? Neden çifte standart var? 8 ay geçti bizim önümüze borçlandırma rakamları konulmadı. Biz ne kadar ödeyeceğimizi, hangi şartlarda ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Bizim borçlarımızın hesaplanması hangi kanuna tabi olacak? Bizlere boş evraklara imza atma zorunluluğu getirildi ve mecburen attık. Ziraat Bankası’nın boş borçlandırma evraklarını imzaladık. ‘Eğer imzalamazsanız size arsa paylarınızı ödeyeceğiz ve gideceksiniz’ dediler. Biz pratikte neye tabi olacağımızı bilmiyoruz”Bakanlığı’na tabii olacakken bazı vatandaşlar bir kanuna bazı vatandaşlar diğer kanuna tabi oldu. Depremzedeler ayrıştırılıyor. Deprem proje alanı ve deprem proje alanı dışı olarak da ayrıştırıldık. Depremzedeler nasıl ikiye ayrılıyor”  şeklinde soru yöneltti. 

İzmirli depremzedelerden kredi tepkisi!

"Haklarımı talep ediyoruz"

Sorularının yanıtsız kaldığını söyleyen Karaman, “Binalarımıza kuş uçuşu mesafede gökdelenlere izin verilirken, proje alanları dışına 8 kat imar verilirken bize neden 5 kat imar verildiğini merak ediyoruz. Neden hâlâ yapımı devam eden gökdelenlere müsaade edilirken bizim haklarımız ihlal ediliyor? Neden çifte standart var? 8 ay geçti bizim önümüze borçlandırma rakamları konulmadı. Biz ne kadar ödeyeceğimizi, hangi şartlarda ödeyeceğimizi bilmiyoruz. Bizim borçlarımızın hesaplanması hangi kanuna tabi olacak? Bizlere boş evraklara imza atma zorunluluğu getirildi ve mecburen attık. Ziraat Bankası’nın boş borçlandırma evraklarını imzaladık. ‘Eğer imzalamazsanız size arsa paylarınızı ödeyeceğiz ve gideceksiniz’ dediler. Biz pratikte neye tabi olacağımızı bilmiyoruz” dedi.

İzmir'de evleri hasar gören depremzedeler göç edecek!


Geri Dön