27 / 04 / 2024

Elazığlı depremzedelerden konut tepkisi!

Elazığlı depremzedelerden konut tepkisi!

Elazığ Sivrice'de 24 Ocak 2020'de yaşanan 6.8 şiddetindeki depremde Baskil ilçesinde bulunan birçok konut ağır hasar gördü. Köy sakinleri hasar gören evlerle ilgili bir adım atılmadığına dikkat çekerek, kendi evlerini kendi imkanlarıyla yapmaya çalıştıklarını dile getirdi.



Elazığ Sivrice'de 24 Ocak 2020'de yaşanan 6.8 şiddetindeki depremde Baskil ilçesinde bulunan birçok konut ağır hasar gördü.

Sözcü Gazetesi'nden Evren Demirdaş'ın haberine göre; köylüler, depremin üzerinden yaklaşık 16 ay geçmesine rağmen yetkililer tarafından konut inşasına ilişkin bir gelişme olmadığını ileri sürdü. Elazığ AFAD yetkilileri tarafından birçok defa konut yapım süreciyle ilgili sözler verildiğini ancak bir sonuç olmadığını dile getiren köylüler kendi imkanlarıyla evlerini inşa etmeye çalıştıklarını belirtti.

Elazığlı depremzedelerden konut tepkisi!

AFAD 4 KEZ KARAR DEĞİŞTİRDİ AMA KÖYLÜLER SONUÇ ALAMADI

24 Ocak 2020'e Elazığ sivrice merkezli yaşanan 6.8 şiddetindeki sarsıntıda 80'e yakın konutun hasar gördüğü 10'unun ise ağır hasar gördüğünü vurgulayan Sarıtaş köyü sakinlerinden Mehmet Yurul, “Köyümüzdeki evlerin durumuna bakmak için Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri geldi ve tüm evlerin ağır hasarlı olduğunu söyledi. Sonrasında AFAD yetkilileri köyümüze geldi ve bize Elazığ'da yapımı süren  TOKİ  konutlarında ev vereceklerini söylediler. Sonrasında ise yetkililer TOKİ'den ev vermeyeceklerini Sarıtaş köyünde evlerinin yapılacağını söylüyorlar.

Aradan uzun bir zaman geçmesi sonrasında tekrardan AFAD gidip evlerin neden yapılmadığını sorduk. AFAD yetkilileri ise tekrardan karar değiştirip köyümüzde ev vereceklerini söylediler ama sonrasında ise gene fikir değiştirdiler. Bu seferde köyümüzün zeminin uygun olmadığını söyleyip Baskil ilçe merkezinde ev verileceğini söylediler. Köylüler 16 aydır burada perişan oldu. Köyümüzde 70-80 bin kök sadece meyve ağacı var bunların 40-50 bini kayısı. Şuan vatandaşlar çaresiz kaldıklarından dolayı kendi imkanlarıyla ev yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Elazığlı depremzedelerden konut tepkisi!

“ZEMİNİN UYGUN OLMAMASINA RAĞMEN  EV YAPIMINA İZİN VERİLİYOR”

AFAD'ın köyün zeminin uygun değil demesine rağmen Elazığ İl Özel İdaresi tarafından köylülerin köyde konut inşa etmesine izin verildiğini ifade eden Yurul, “Madem burada zemin uygun değilse Elazığ İl Özel İdaresi buna neden müsaade ediyor. Ev yapamayanlar ise mecbur hasarlı evlerde oturmaya devam ediyorlar. 14 tane konteyner verilmiş sadece 3 tanesi dolu.

Konteynerleri göl kenarına bırakmışlar köyle konteynerler arasında mesafe 1 kilometre. Biz köylüler olarak talebimiz evlerimizin köylerimizde yapılması çünkü tüm bağ bahçemiz burada.  Burada 8 ev arıcılık işiyle uğraşıyor aynı şekilde onlarca insan hayvancılık yapıyor bu kadar insan nasıl bunları bırakıp nereye gitsin? Köyümüz ücra bir yerde olduğu için çok ilgilenilmiyor bilmiyoruz ki artık nereye başvuralım öyle çaresiz bir şekilde beklemeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“BAĞIMI BAHÇEMİ BIRAKIP NASIL BASKİL’E GİDECEĞİM?”

Mustafa Pusay ise yaşadığı mağduriyeti şu şekilde anlattı: 

“Yetkililer bize evlerinizi Baskil’e götüreceğiz diyorlar burada benim arazim var, bağ bahçem var. Burayı bırakıp da 100 kilometre nasıl gideceğim? Bize sahip çıkan yok biz burada sahipsiziz. Beni burada yerim müsaait  200 senedir benim ata dedelerim burada yaşadı. Bağım bahçem buradayken ben nasıl Baskil’e gideceğim? Allah bize yardımcı olsun”

Elazığlı depremzedelerden konut tepkisi!

“EVİMİZİ KENDİ İMKANLARIMIZLA YAPIYORUZ”

Ellerindeki imkanlarla köylerinde ev inşa ettiklerini ifade eden Memet Yuğrul ise, “Depremde evimiz yıkıldı sonrasında konteyner getirdi yetkililer ama oda bize uzak bir yerde bundan dolayı kalamıyoruz. Bundan dolayı kendi çabalarımızla ev yapmaya başladık. İl Özel İdaresine giderek yaşadığımız mağduriyeti anlattık ama kendi imkanlarınızla evinizi yapın diyor ama AFAD ise farklı konuşuyor.

Bizlere evlerimizin şehir merkezinde verileceğini 6 ay bizi bekletti sonrasında ise ilçede ev vereceklerini söyledi. Bir daha ki gelişinde ise köyde ev vereceklerini söylemesine rağmen gene uygunluk vermedi. Bu süreçte bize hiçbir şekilde yardım edilmedi. Devlet ne Elazığ'da veriyor ne ilçede veriyor ne de köyde yapıyor. Şuan kendi çabamla ev yapmaya çalışıyorum. Evimi yaptıktan sonra ceza verirler mi vermezler mi bilmiyorum ama İl Özel İdaresi evinizi yapıp projenizi getirin cezasız biz size çıkartacağız dediler. İnşallah ceza vermezler” diye konuştu.

İzmir'de depremden sonra inşa edilen evlerde küçülme iddiası!

Elazığ deprem konutlarında son durum ne?


Geri Dön