24 / 04 / 2024

Kaçak kat ihbar dilekçesi!

Kaçak kat ihbar dilekçesi!

Kaçak inşaat ve kaçak kat şikayeti için bağlı olunan belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü Yıkım Şefliğine bir dilekçe ile başvuru yapılması gerekiyor. Peki kaçak kat ihbar dilekçesi nasıl yazılır?



Kaçak kat ihbar dilekçesi!

Arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması ve yapının ruhsatına uygun bir şekilde inşa edilmesi gerekiyor.


İmar Kanunu madde 32 gereğince bu şekilde inşa edilmeyen yapıların tespit edilmesi halinde idareler, inşaatı durduruyor. Yapının kullanımda olması halinde ise içindekiler tahliye edilerek, yıkım gerçekleşiyor. 


3194 Sayılı İmar Kanunun 32. Maddesi: 

“Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur. 


Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine aşılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılır. Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını ister.


Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir. Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.


Peki var olan bir yapının üzerine kaçak kat çıkılması halinde bu durum nereye şikayet edilir? Kaçak kat ihbar dilekçesi nasıl yazılır?


Kaçak inşaat ve kaçak kat şikayeti için bağlı olunan belediyenin Yapı Kontrol Müdürlüğü Yıkım Şefliğine başvuru yapılması gerekiyor. 


Kaçak kat ihbar dilekçesi nde, kaçak katın yapıldığı binanın açık adresine yer verilmesi gerekiyor.



Kaçak eve ruhsat nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön