24 / 04 / 2024

Kaçak konut imar barışı başvurusu!

Kaçak konut imar barışı başvurusu!

8 Haziran'da başlayan imar barışı başvuruları 31 Ekim 2018 tarihinde sona eriyor. Bu tarihe kadar kaçak yapılar için başvuru yapılabiliyor..



İmar barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılıyor. 8 Haziran'da başlayan imar barışı başvuruları 31 Ekim 2018 tarihinde sona eriyor. İmar barışı başvuruları e-devlet üzerinden yapılıyor. Müracaatta yapıya ilişkin bilgilerin doğru girilmesi gerekiyor. 

Tapuda işlem yapılırken yapının mevcut durumunu gösteren proje istenecek olup, bu projenin Yapı Kayıt Belgesindeki bilgilerle uyumlu olması aranıyor.

Başvuru sonrasında konutlar için yüzde 3, işyerleri için ise yüzde 5 ödeme yapılıyor. Ödemenin 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılması gerekiyor.

İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

1- Ruhsatsız yapılan yapılar, ruhsatlı olup ruhsata aykırı imalatlar, ruhsata uygun olup iskan alamamış yapılar, iskanlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler yapılmış yapılar vb. yapıları kapsamaktadır.

2-  Yapının tamamını ilgilendiren aykırılıklar: Yapının tamamının ruhsatsız biçimde yapılması,yapıkullanmaizin belgesi alınmamış olması, bina oturumölçülerinde büyüme, sığınak veya otoparkın yapılmaması gibi aykırılıklar, yapının tamamı için Yapı Kayıt Belgesi alınması gereken durumlara örnektir.

3- Başvurular bir yapının tamamı için yapılabileceği gibi, yapıda yer alan tek bir bağımsız bölüm için de yapılabileceğinden; öncelikle bu iki durumdan hangisi için başvuru yapılacağını belirlenmesi gerekir. Yapının ruhsatı ve/veya yapı kullanma izni belgesi olup olmadığı; varsa bir bağımsız bölümde yada yapının ruhsatı ve eki projesine aykırı biçimde yapılan imalatlar; yapıya ait yapı kullanma izin belgesi varsa, projesine aykırı biçimde yapılan imalatların neler olduğu başvuru öncesinde belirlenerek; not edilmelidir.

4- Bir bağımsız bölümü ilgilendiren aykırılıklar: İskan alındıktan sonra Konutunticari kullanıma yada ticarikullanımın konuta dönüştürülmesi, bağımsız bölümlerin birleştirilmesi, balkon/teras kapatılması, ıslak hacimlerde yer değişikliği gibi aykırılıklar, bir bağımsız bölüm için Yapı Kayıt Belgesi alınması gereken durumlara örnektir.


Yapı kayıt belgesi başvurusuna 10 örnek!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön