29 / 03 / 2024

Kamulaştırma parası ne zaman ödenir?

Kamulaştırma parası ne zaman ödenir?

Kamulaştırma işlemi ile, özel mülkiyette bulunan gayrimenkuller, kamu yararı için devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçiyor. Peki kamulaştırma parası ne zaman ödenir? Kamulaştırma parası ne kadar? İşte tüm merak edilenler...



Kamulaştırma parası ne zaman ödenir?
Kamulaştırma işlemi ile, özel mülkiyette yer alan tüm taşınmazlar, kamu yararı için devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçiyor. Belediye tarafından yapılması için imar planında taşınmaz kamu hizmetine alınıyor. Park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı, kamu hizmet alanı gibi taşınmazlar kamulaştırılabiliyor.

 Kamulaştırma parası ne zaman ödenir?

Kamulaştırma bedeli kanunu 2021 

2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 7'inci maddesinde şu ifadeler kullanıldı:
"İdare tarafından, şerh tarihinden itibaren altı ay içinde 10. Maddeye göre kamulaştırma bedelinin tespitiyle idare adına tescili isteğinde bulunulduğuna dair mahkemeden alınacak belge tapu idaresine ibraz edilmediği takdirde, bu şerh tapu idaresince resen sicilden silinir."

Kamulaştırma parası ne zaman ödenir?

''Kamulaştırma parası ne zaman ödenir?'' sorusunun yanıtı kanun kapsamında şu şekilde yer alıyor:
"İdarece, anlaşma tutanağının tanzim tarihinden itibaren en geç kırk beş gün içinde, tutanakta belirtilen bedel hazır edilerek, idarenin anlaşma tutanağı ve kamulaştırma öncesi taşınmaz üzerindeki tüm takyidat ve haklardan arındırıldığını bildiren yazıya istinaden idare adına tapuya resen tescil veya terkin edilir. Tapuya resen tescil veya terkinden sonra kamulaştırma bedeli kendilerine ödenir."

 Kamulaştırma parası ne zaman ödenir?

Kamulaştırma bedeli ne kadar?

Kamulaştırma bedeli, mahkeme tarafından belirlenmesinin ardından nakit veya peşin olarak ödenebiliyor. 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 3. maddesi kapsamında ödemeler "1 peşin + 5 taksit" şeklinde de gerçekleşebiliyor. 

Kamulaştırma için yapılması gerekenler!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön