16 / 04 / 2024

Kanal İstanbul güzergahında bulunan arsalar meclis gündeminde!

Kanal İstanbul güzergahında bulunan arsalar meclis gündeminde!

Kanal İstanbul Projesi güzergahındaki arsa ve araziler meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Çıray, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti  İzmir  Milletvekili Aytun Çıray, Kanal İstanbul Projesi güzergahındaki arsa ve arazilere ilişkin soru önergesi hazırladı. Çıray, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Çıray, ''2011 yılında dönemin başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deyimiyle ''çılgın proje'' olarak basına yansıyan kanal projesinin adı, içeriği ve yeri uzun süre gizli tutulmuş; projeye ilişkin ilk temel bilgiler 27 Nisan 2011 tarihinde Sütlüce'de bulunan Haliç Kongre Merkezi'nde yapılan basın toplantısıyla açıklanmış ve Sayın Erdoğan gizlilik konusunu ''Her tülü haksızlığı önlemek adına, projenin tam olarak yeri ve maliyeti konusunu gizli tutmaya devam edeceğim şeklinde vurgulanmıştır.

Projenin ilk açıklandığı tarihten gizli tutulan bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığı tarihe kadar gerçek ve tüzel kişinin hayata geçirileceği güzergah üzerinde arazi satın aldığı iddiaları kamupyunda büyük yankı uyandırmış, bu ve bunun gibi çeşitli rant söylentileri gündemi meşgul etmeye uzun süre devam etmiştir'' diye konuştu.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın soruları:
1- Kanal İstanbul Projesi'nin açıklandığı tarihten günümüze kadar belirlenen güzergah üzerinde arsa ve arazi satın alımı gerçekleştiren gerçek ya da tüzel kişiler var mıdır?
2- Kanal İstanbul güzergahı üzerinde kamulaştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa ne kadar alan yapılmıştır ve karşılığında ne kadar ödeme gerçekleştirmiştir?
3- Açıklanan Kanal İstanbul Güzergahı üzeride imara açılan tarım arazisi var mıdır?
4- Kanal İstanbul Projesi'nin yapılacağı güzergahtaki arazilerin, proje açıklanmadan önceki birim arazi fiyatları ile proje açıklandıktan sornaki birim arsa fiyatları arasında fark var mıdır? Varsa bu fark ne kadardır?


Geri Dön