26 / 04 / 2024

Kanal İstanbul'daki arazi sarmalı TBMM'ye taşındı!

Kanal İstanbul'daki arazi sarmalı TBMM'ye taşındı!

İYİ Parti Milli Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkan Aytun Çıray, Çılgın proje olarak bilinen Kanal İstanbul'la ilgili tartışılmaya başlayan kanal üzerindeki arazileri  verdiği önerge ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sordu. 



2011'de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın deyimiyle "çılgın proje" olarak tanıtılan Kanal İstanbul projesinin adı, içeriği ve yerinin uzun süre gizli tutulduğunu, projeye ilişkin ilk temel bilgilerin 27 Nisan 2011'de Sütlüce'de bulunan Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandığını söyleyen İYİ Parti Milli Güvenlik Politikaları Başkanı Aytun Çıray, Erdoğan’ın gizlilik konusunu da “Her türlü haksızlığı önlemek adına, projenin tam olarak yeri ve maliyeti konusunu gizli tutmaya devam edeceğim. Onu açıklayacak değilim” şeklinde vurguladığını söyledi.

Kanal İstanbul daki arazi sarmalı TBMM ye taşındı!

Yeni Çağ gazetesinde yer alan habere göre, projenin ilk açıklandığı tarihten gizli tutulan bilgilerin kamuoyuyla paylaşıldığı tarihe kadar birden fazla gerçek ve tüzel kişinin projenin hayata geçirileceği güzergâh üzerinde arazi satın aldığı iddialarının kamuoyunda büyük yankı uyandırdığını dile getiren  Çıray, “Bu ve bunun gibi çeşitli rant söylentileri gündemi meşgul etmeye uzun süre devam etmiştir” dedi ve şu soruları sordu: 

1- Kanal İstanbul Projesinin açıklandığı tarihten günümüze kadar belirlenen güzergâh üzerinde arsa ve arazi satın alımı gerçekleştiren gerçek ya da tüzel kişiler var mıdır? Varsa bu kişiler kimlerdir?

2- Kanal İstanbul güzergahı üzerinde kamulaştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa ne kadar alan yapılmıştır ve karşılığında ne kadar ödeme gerçekleşmiştir? 

3- Açıklanan Kanal İstanbul Güzergahı üzerinde imara açılan tarım arazisi var mıdır?

4- Kanal İstanbul Projesi’nin yapılacağı güzergahtaki arazilerin, proje açıklanmadan önceki birim arsa fiyatları ile proje açıklandıktan sonraki birim arsa fiyatları arasında fark var mıdır? Varsa bu fark ne kadardır? 

 

İYİ Parti'den Kanal İstanbul Projesi'ne itiraz!

Cahit Turhan: Kanal İstanbul'u inşallah yapacağız!


Geri Dön