20 / 04 / 2024

Karabağlar'daki kentsel dönüşüm endişe yaratıyor!

Karabağlar'daki kentsel dönüşüm endişe yaratıyor!

En büyük kentsel dönüşüm projesi alanından olan Karabağlar' daki 15 mahallenin halkı, evsiz kalma endişesi taşımaya başladı. Mahalleli evlerinin ranta gitmesine karşı mücadele kararı aldı.



Mahalleli pazar günü yaptığı toplantıda birlikte hareket etme ve evlerinin ranta gitmesine karşı mücadele kararı aldı. Karabağlar'daki kentsel dönüşüm endişe yaratıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı en büyük kentsel dönüşüm çalışmasından birini İzmir'in Karabağlar semtindeki 15 mahallede yapmaya başladı. Uzun süredir devrede olan Yeni Hedef Haritacılık adlı şirket bölgedeki on yedi bin konutun sahipleri ile görüşmeler yapıyor. 


Görüşmelerde sıra teklif ve sözleşme aşamasına gelirken, konut sahipleri, verilen tekliflerin çok düşük olduğunu ve hak kaybına uğrayacaklarını düşünüyorlar. Dönüşümün yapıldığı mahallelerde hak sahiplerinin görüşlerini aldık. 


'EVSİZLEŞTİRECEKLER' 


Görüştüğümüz Limontepe Mahalle Muhtarı Tacim Öz, insanların giderek endişelenmeye başladığını, evsiz kalma kaygısı taşıdığını iddia etti. 


Bir yıldır Yeni Hedef Haritacılık adlı şirketin on beş mahallede insanları kentsel dönüşüme ikna etmek için çalıştığını ancak ilk önce söyledikleri ile şimdi sözleşme aşamasında verilen vaatlerin aynı olmadığını öne süren mahalle muhtarı, insanların kentsel dönüşüm çalışmasına olan güveninin kalmadığını belirtti. Birkaç eve verilen tekliflerden örnek veren muhtar Tacim Öz, 277 metrekare tapulu arsası ve evi olan birisine şirketin iki adet 80 metrekarelik ev ve üzerine de 15 bin TL nakit para istediğini, yine şirketin kendisinin dört daire ve üç dükkânına karşılık sadece dört daire verdiğini anlattı. Kentsel dönüşümün kentsel mağduriyete dönüştürülmeye çalışıldığını belirten muhtar Öz, mahalle halkının tepkili olduğunu ve evlerini vermek istemediklerini söyledi. 


HALA İMAR PLANLARI YOK 


Kentsel dönüşüme karşı olmadıklarını ancak mağdur da olmak istemediklerini dile getiren muhtar, pazar günü yaptıkları mahalle toplantısına yüzlerce ev sahibinin katıldığını ve kaygılarını anlattığını açıkladı. Ortada hâlâ bir planın olmadığını, binalaryapıldığında bölgenin nasıl bir hal alacağını bilmediklerini belirten muhtar Tacim Öz, anlaşmazlık durumunda ise vatandaşın mahkemeye gitmesinin önüne geçilmeye çalışıldığını iddia ederek, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bakanlık ile hak sahibinin anlaşamaması durumunda, Aııkara'daki mahkemeleri adres gösteriyor" diyor. 


'KREDİ ÇEK' DEDİLER 


Mahalle sakinlerinden Cemal Sevin kanser hastası olduğunu ve hiçbir bankanın kendisine kredi vermeyeceğini söyledi. Şirketin kendisine 'git kredi çek' dediğini de iddia eden Sevin, 11e kredi çekeceğini ne de evini kentsel dönüşüme teslim edeceğini dile getirdi. 

Sözleşmede dayatmalar var SÖZLEŞMENİN altıncı maddesinde "Bakanlık; proje alanı içindeki yeterli gördüğü sayıda hak sahipleri ile, uzlaşma tutanağı imzalanmasını takiben kesinleşecek mimari proje ve vaziyet planını esas alarak hak sahipleri ile sözleşmeye davet edecektir. Uzlaşma tutanağı ve sözleşme bir bütündür ve birlikte geçerlidir. Bu nedenle uzlaşma tutanağını imzalayan hak sahipleri, sözleşmeyi imzalamaktan imtina edemezler.' ifadesi yer alıyor. Bu maddede tıpkı 'Hak ettiği konut inşaat alanı 30 metrekareden küçük olan hak sahipleri ile uzlaşma yapılmayacaktır. Ancak bu hisse sahipleri aralarında anlaşarak hisselerini birleştirip hak sahibi olabilecekler' diyen madde gibi halkın tepkisini çekiyor. 


Jeolojik etüd yapılmadı mı? 


MAHALLE halkı, yıllardır yaşadıkları yerlere imar vermeyen CHP'li belediye başkanlarına da tepkili. 15 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm alanının 1988 yılında ıslah imar planı yapılırken, sadece iki kata izin verildiği üstüne izin verilmediği görülüyor. Zemin kayganlığı gerekçe gösterilerek iki katın üstüne imar izninin verilmediğini anlatan mahalle halkı, şimdi aynı yere bakanlığı nasıl 8-10 kat yapacağını anlamakta zorluk çekiyor. Herhangi bir jeolojik etüdün yapıldığını, binalardan örnek alındığını görmediklerini açıklayan ev sahipleri, 'Eğer yerlerimiz yüksek binaya uygun değilse bakanlık nasıl yapıyor' diye soruyor. 


Birgün


Geri Dön