24 / 04 / 2024

Karabağlar'daki kentsel dönüşüm bilirkişiden geçmedi!

Karabağlar'daki kentsel dönüşüm bilirkişiden geçmedi!

İzmir Karabağlar ilçesinde başlatılan kentsel dönüşüm projesi üst ölçekli planlara, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan bütünlüğüne ve planlamanın eşitlik ilkesine uygun olmadığı gerekçesiyle bilirkişiden geçmedi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İzmir'in Karabağlar ilçesinde başlatılan kentsel dönüşüm projesi bilirkişiden geçemedi.

Şehir plancıları projenin iptalini istedi
Evrensel Gazetesi'nden Metehan Ud'un haberine göre, yargıya taşınan imar planları incelendi. Şehir plancıları, planların bir kısmını üst ölçekli planlara, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan bütünlüğüne ve planlamanın eşitlik ilkesine uygun olmadığı gerekçesiyle projenin iptalini istedi. 

Cennetçeşme ve Limontepe semtlerindeki 16 mahalleyi kapsayan 540 hektarlık alanla ilgili belirsizlik devam ederken, dönüşüm alanının içinde kalan ve 1. etap olarak adlandırılan Uzundere, Peker ve İhsan Alyanak Mahallelerini kısmen kapsayan 101.4 hektarlık alan için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 4. kez askıya çıkarılan 1/5000 ölçekli nazım imar planı ile 1/1000 ölçekli uygulama imar planları ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Uzundere Mahallesi Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği, Limontepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği, Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği, Salihomurtak Mahallesi Kentsel Dönüşüm Derneği ve çok sayıda vatandaş tarafından yargıya taşınan plan iptal davasında bilirkişi raporu hazırlandı. Raporda, planların önemli bir kısmının bu ilkelere aykırı olduğunu belirtildi.

Bilirkişi heyeti, jeolojik açıdan riskli olan ve 1/25.000’lik  İzmir  Büyükşehir Belediyesi planlarında ‘ağaçlandırılacak alan’ ve 1/100.000 İzmir Manisa Çevre Düzeni Planlarında ‘bölge parkı/büyük kentsel yerleşim alanı’ olan belirlenen heyelan bölgesinin kısmen kentsel yerleşik kullanımına ayrılmış  olmasının  planlara uygun olmadığını belirtti. Raporda planların İzmir İli Karabağlar İlçesi Afete Maruz Bölgenin Revizyonuna Esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüd Raporuna aykırı olduğu açıklandı.

4 kez askıya çıkan planların vatandaşların itirazları doğrultusunda yapıldığını söyleyen Bakanlık avukatı, “Kentsel dönüşüm sancılı bir süreçtir. Karabağlar bölgesi de dönüştürülmesi ve jeolojik açıdan yaşanması mümkün olmayan bir yer. Müstakil hayatların devamlarını yeni yapılacak alanda devam ettirmek mümkün değil. Bakanlığın amacı sanki sadece turizm ticaret sahiplerine hak vermek ve vatandaşı yok saymak gibi anlatılıyor ama değil” açıklamasında bulundu.

Uzundere Harmanyeri Kentsel Koruma Derneği Başkanı Süleyman Gür ise şu ifadeleri kullandı: “Çıkarılan planlarda değişiklik yok aksine daha da yoğunluk arttırılmıştır. Plan dönüşüm adına bir şey içermiyor, fazladan konut ve ticari alan getiriyor Planları incelediğimizde ticaret yoğunluğu 4'te 3tür. Öte yandan 18 uygulamasına dayanılarak çıkarılan planlara da açtığımız dava devam ediyor. Bilirkişi raporları lehimize geldi. Bakanlığın planlarda hile yaptığı açıktır. Kentsel tasarım projesi ortada olmadan otel ve AVM izni verildi. 101 hektarda 77 ailenin evi var. Mahkemenin kararı buradaki ailelerin de geleceğini belirleyecek. 4 planlarda da değişiklik yoktur.”


Geri Dön