26 / 04 / 2024

Karma kullanım alanı nedir?

Karma kullanım alanı nedir?

Yeni yapı projelerinde sıklıkla karşılaşılan karma kullanım alanı ne ifade ediyor? Merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz. Karma kullanım alanı nedir, işte sorunuzun yanıtı ve detayları...



Karma kullanım alanı nedir?

Karma kullanım alanı, günümüzde hemen hemen bütün yapı projelerinde kullanılıyor. Karma kullanım, ticaret, hizmet ve konut gibi alanları birleştiren kullanım alanı olarak karşımıza çıkıyor.


Karma kullanım alanı tanımlamasına Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği kapsamında yer veriliyor. Yönetmeliğe göre, Yüksek nitelikli konutlar hariç, tek başına konut olarak kullanılmamak koşuluyla, ticaret, hizmetin birlikte yer aldığı alanlar, karma kullanım alanı olarak ifade ediliyor.


Yönemelikte geçen karma kullanım projeleri ile ilgili hükümler aşağıda yer alıyor.


Karma kullanım projeleri

Ticaret+Hizmet, Ticaret+Konut, Ticaret+Hizmet+Konut gibi karma kullanım alanları: Yüksek nitelikli konutlar hariç, tek başına konut olarak kullanılmamak koşuluyla, ticaret, hizmet, ticaret+konut, hizmet+konut, ticaret+hizmet+konut kullanımlarından sadece birinin veya ikisinin veyahutta tamamının birlikte yer aldığı alanlardır. 


Bu alanlarda konut yapılması halinde yoldan cephe alan zemin veya bodrum katların ticaret veya hizmet kullanımında olması ve konut için ayrı bina girişi ve merpeni bulunması şartı aranır. Bu alanlarda ayrıca plan kararı gerekmeden gerçek ve tüzel kişilere veya kamuya ait; yurt, kurs, dershane, ticari katlı otopark, sosyal ve kültürel tesisler, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri yapılabilir. Konut kullanımına da yer verilen binaların bulunduğu parsellerde konut kullanımının gerektirdiği sosyal ve teknik alt yapının karşılanması için gerekli düzenleme ortaklık payı kesintileri alınıp bu alanlar ayrılmadan ruhsat düzenlenemez.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön