29 / 03 / 2024

Kartal Şehir Parkı'na 17 katlı konut yapılması için imar planı hazırlandı!

Kartal Şehir Parkı'na 17 katlı konut yapılması için imar planı hazırlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kartal Şehir Parkı'na 17 katlı konutların yapılması, Çavuşlu’daki eski taşocağının ise millet bahçesine dönüştürülmesi amacıyla yeni imar planı hazırladı.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, İstanbul 10. İdare Mahkemesi 2018'de “Kartal Şehir Parkı”nı ortadan kaldıran imar planı değişikliğini iptal etmesine rağmen bu alanın dönüşümüyle ilgili ısrarından vazgeçmediği öğrenildi. Konuyla ilgili terar adım atan bakanlık, Kartal Şehir Parkı'na 17 katlı konutların yapılması, Çavuşlu’daki eski taşocağının ise millet bahçesine dönüştürülmesi için yeni imar planı hazırladı. BirGün'de yer alan habere göre; Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucunda İstanbul 10. İdare Mahkemesi 2018'de “Kartal Şehir Parkı”nı ortadan kaldıran imar planı değişikliğine ilişkin iptal kararı vermişti. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu alan için tekrar harekete geçti.

20 KASIM’A KADAR İTİRAZ EDİLEBİLECEK

Bakanlık, 174 bin 600 metrekare büyüklüğündeki Kartal Soğanlık Mahallesi’nde yer alan “Kartal Şehir Parkı” arazisine karşılık, Çavuşlu Mahallesi’ndeki 315 bin metrekare büyüklüğe sahip eski taşocağı arazisinin “millet bahçesi” olması için imar planı hazırladı. “Millet Bahçesi” planı ile “Kartal Şehir Parkı” alanını ticaret ve konut alanına açan planı yeniden hayata geçiren imar planı, 20 Kasım 2020 tarihine kadar, itirazların alınması için askıya çıkarıldı. Kartal Anadolu Adalet Sarayı’nın doğusunda bulunan “Kartal Şehir Parkı” proje alanına yeni plana göre ticaret ve konutların olduğu 17 katlı inşaatlar yapılacak.

BAKANLIĞIN GEREKÇESİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yeni hazırlanan imar planına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“Söz konusu planlama çalışması, daha önce planlama alanına ilişkin Bakanlığımızca onaylanan ve yukarıda özetlenen imar planlarına ilişkin mahkemelerce alınan iptal kararlarının icaplarının yerine getirilmesi sebebi ile hazırlanmıştır. Mahkemelerin iptal kararlarındaki en önemli gerekçe; planlama alanında ilgili idaresince onaylanan imar planlarında hakim fonksiyon olan ‘Şehir Parkı’ fonksiyonunun herhangi bir eşdeğer alan gösterilmeden “TİCK”(Ticaret+konut) fonksiyonuna alınmasıdır. Bu defa, planda ayrılan TİCK fonksiyonu büyüklüğünde eşdeğer bir yeşil alan, yine Bakanlığımızca onaylanan ‘İstanbul İli, Kartal İlçesi, Esentepe ve Çavuşoğlu Mahalleleri, Millet Bahçesi ve Çevresine İlişkin İmar Planı’nda ayrılmıştır. Planlama alanı ile eşdeğer alan olarak ayrılan alan, her ne kadar farklı plan bölgelerini kapsasa da, ‘Millet Bahçesi’nin büyüklüğü (315.375 m²) ve ulaşım ilişkileri göz önünde bulundurulduğunda, yalnızca bulunduğu mahalleye değil, kent ölçeğinde hizmet verebilecek kapasitede bir yeşil alan olması sebebi ile planlama alanı ile farklı plan bölgelerinde bulunması hususu bir önem taşımamaktadır.”

Kartal Millet Bahçesi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı askıya çıktı!


Geri Dön