20 / 04 / 2024

Kartal soruşturmasına Mimarlar Odası'ndan tepki!

Kartal soruşturmasına Mimarlar Odası'ndan tepki!

TMMOB, Kartal’da 21 kişinin hayatını kaybettiği facianın ardından teknik uygulama sorumlularının tutuklanmasına tepki göstererek, cezanın gerçek sorumlulara uygulanmasını istedi.



Kartal’da çökerek 21 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Yeşilyurt Apartmanı’nın ardından bir ilden çökme tehlikesi olduğu belirtilen yüksek katlı binalar boşaltıldı. Çöken Yeşilyurt apartmanı başta olmak üzere boşaltılan binaların tamamının ‘İmar Affı’ düzenlemesinden yararlandığı öğrenildi.

Yeni Asya Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kartal'daki facianın ardından Mimari ve Statik Proje Müellifleri, Teknik Uygulama Sorumlusu, Sürveyan göz altına alındı. Mimari Proje Sorumlusu ve Teknik Uygulama Sorumlusu kişiler ise tutuklandı. TMMOB Mimarlar Odası, gözaltı ve tutuklamalara tepki gösterdi.

Yazılı açıklama yayınlayan TMMOB Mimarlar Odası, devletin barıştığı kaçak yapıların sorumluluğunun teknik elemanlara yüklenmesini doğru bulmadığını kaydetti. TMMOB, açıklamasında yaşanan ve yaşanacak olası facialardan, Teknik Uygulama Sorumlularını da denetlemesi gereken dönemin Belediye Başkanı, Başkan Yardımcısı, İmar Müdürü, Müdür Yardımcısı, Kontrol Mühendisleri’nin asıl sorumlu olduklarını belirtti.

‘Devletin Barıştığı Kaçak Yapıların Sorumluluğu Teknik Elemanlara Yüklenemez’ başlıklı yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

''Yaşayanların beyanına göre 1995 yılından kaçak katları ile birlikte tamamlanmış olan yapıya her türlü alt yapı hizmetleri verilerek, birçok başka örnekleri gibi, adeta kaçak yapılaşma teşvik edilmiştir. Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamakla sorumlu olan kamu idareleri, kaçak yapılara göz yumarak ve denetleme görevlerini yerine getirmeyerek oluşan yada oluşabilecek facialara neden olmuştur. Meslek odaları olarak yıllardır söylediğimiz gibi, yapı üretim süreçlerinde kamu idareleri eliyle yapılması gereken denetimler sadece teknik elemanların, teknikerlerin ve denetleme şirketlerinin sorumluluğuna bırakılamaz. Olayla ilgili, her kim olursa olsun, asıl sorumluların ortaya çıkarılması gerekmektedir.”

Kartal soruşturmasında 2 kişi tutuklandı, 2 kişi serbest bırakıldı!


Geri Dön