18 / 04 / 2024

Kaybedilen tarım arazisi miktarında büyük düşüş!

Kaybedilen tarım arazisi miktarında büyük düşüş!

Türkiye'nin son 30 yılda ortalama 2,7 milyon hektar tarım arazisi kaybettiğini vurgulayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: “Tarım vasfını kaybeden arazi miktarı senelik 120 bin hektar”dedi.



Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, AK Parti hükümetleri öncesinde senelik 120 bin hektarı bulan tarım vasfını kaybeden arazi miktarını, 2019 yılı itibarıyla 10 bin hektarın altına indirdiklerini söyledi.

Bekir Pakdemirli, yaptığı açıklamada tarım arazilerinin üretime kazandırılmasına yönelik çalışmalara ilişkin bilgi aktardı.

Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre; Türkiye'deki tarım arazilerinin şahısların mülkiyetinde olması sebebiyle bunlarla ilgili plan ve program yaparken toplumla beraber  harekete geçilmesi gerektiğini belirten Bekir Pakdemirli, ülkede işletme başına ortalama büyüklüğün 6 hektar olduğunu ve bu rakamın toplulaştırma düzenlemeleriyle elde edildiğini söyledi.

Bekir Pakdemirli, bir tarım arazisinin ekim ve dikiminin hürriyetin kişilerine ait olduğunu belirterek, "Dikmiyorsa bazı caydırıcı şeyler getirilebilir, bunların üzerinde çalışıyoruz. Bunları yaparken mevcut tarım arazilerinin kayıplarını da minimuma indiriyor olmamız lazım." diye konuştu.

Tarım arazilerini çok dikkatli şekilde koruyoruz

Türkiye'nin son 30 yılda ortalama 2,7 milyon hektar tarım arazisi kaybettiğini vurgulayan Bekir Pakdemirli, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu aslında önemli bir kayıp. AK Parti hükümetleri öncesi iktidarlara bakınca karne çok kötü, 'geçer' bile değil, 'başarısız'. Tarım vasfını kaybeden arazi miktarı senelik 120 bin hektar. 2005 yılında çıkan kanunla kaybedilen tarım arazisi miktarı 60 bin hektara düşmüş. 2017 yılında çıkan büyük ovalara ilişkin kanunla kaybedilen alan miktarı 20 bin hektara inmiş. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile beraber de geçen yıl itibarıyla 10 bin hektarın altına indirdik. Yani kaybedilen arazi miktarı senelik 10 bin hektarın altına indi."

Bekir Pakdemirli, büyük sanayi tesisi ya da yol yapımı gibi kamu yararını ilgilendiren nedenlerle de tarım arazilerinin kaybedilebildiğine dikkat çekerek, "Bunlarla ilgili gerekli izinler veriliyor ancak önceki dönemlere göre daha dikkatli şekilde bu kararlar alınıyor. Çok dikkatli şekilde tarım arazilerini korumaya ve muhafazaya devam ediyoruz." dedi.


Geri Dön