26 / 04 / 2024

Kazakistan Meclisi, Rusya'nın kira süresini 2050'ye kadar uzattı!

Kazakistan Meclisi, Rusya'nın kira süresini 2050'ye kadar uzattı!

Kazakistan Meclisi'nin haftalık genel oturumunda, Baykonur Uzay Üssü'nün Rusya'ya kira süresini 2050'e kadar uzatılmasının planladığı yasa tasarısını onayladı.



Kazakistan Parlamentosu'nun hafta hafta gerçekleşen genel oturumunda, Dijital Kalkınma ve Uzay Sanayisi Bakanı Bagdat Musin, 10 Aralık 1994 yılında Kazakistan ile Rusya hükümetleri tarafından imza atılan Baykonur Uzay Üssü’nün kira sözleşmesinde birçok değişikliklerin yapılacağı duyuruldu.

Kazakistan Meclisi, Rusya nın kira süresini 2050 ye kadar uzattı!

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Musin'in milletvekillerine yaptığı açıklamasında, Baykonur Uzay Üssü'nün 20 yıldan fazla zamandır Rusyaca kiralandığını ifade edildi.

Rusya'dan Kazakistan'a her sene üssün kullanılması amacıyla 115 milyon dolar tutarında ödeme yapıldığından bahseden Musin, kira üzerinden 27 yılda 3 milyar doları aşkın gelir elde edildiğini açıkladı.

Meclis Başkanı Nurlan Nigmatulin ise yeni yasa tasarısında uzay roketlerinin düşmesiyle ödeme yapılacak maddi hasar tazminatıyla ilgili maddelerin Rurların netleştirilmesi için talimat verdi.

Kazakistan Meclisi, Rusya nın kira süresini 2050 ye kadar uzattı!

Baykonur Uzay Üssü üstünden "Soyuz-2" roketlerinin fırlatılmasından sonra üssün Rusya'ya kira süresini 2050'e kadar uzatılmasının planlandığı yasa tasarısı Meclis milletvekilleri tarafından onaylanıp Senato’ya gönderildi.

1994 yılında imzalanan sözleşmede Kazakistan, Baykonur Uzay Üssü'nü Rusya'ya 2025'e kadar kiralanmıştı. 


Geri Dön