28 / 03 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı koşulları 2020! 

Kentsel dönüşüm kira yardımı koşulları 2020! 

'Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?' sorusu, evi kentsel dönüşümde olan vatandaşlar ve kira gelirine ihtiyacı olan vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Peki kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu nasıl yapılır? Kira yardımı koşulları neler? İşte detaylar...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kentsel dönüşüm kapsamında verilen kira desteğine nasıl başvuru yapılacağını birçok vatandaş merak ediyor. 

e-Devlet üzerinden birkaç adımda gerçekleştirilen kentsel dönüşüm kira desteği başvurusu, aynı ekran üzerinden de sorgulanabiliyor. Peki, kira desteği başvurusu nasıl yapılıyor? Kira desteği şartları neler? İşte, e-Devlet kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusuna ilişkin detaylar...

KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuruları birçok işlemin yapıldığı sistem olan e-Devlet üzerinden yapılıyor. e-Devlet sistemindeki “Hak Sahibi Ailelere Kira Yardımı Yapılması” kısmından başvuru işlemleri yapılabiliyor.Öncelikle sisteme TC kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılması gerekiyor.

Daha sonra açılan pencere üzerinden “Uygulamaya Git” sekmesine tıklanmalı. 

Uygulamaya git kısmına tıklanmasından sonra ise “Giriş yapmak istediğiniz uygulama bazı kişisel bilgilerinize erişim hakkı isteniyor. Lütfen aşağıdaki listeyi kontrol edip, paylaşmak istemediğiniz bir bilginiz var ise işleme devam etmeyiniz.” uyarısı verilir. Bu ekran üzerinden istenilen bilgiler kontrol edilmeli. 

KİMLER KİRA YARDIMI ALABİLİR? 

Yerleri kamulaştırılanlardan eski yerleşim yerini boşaltmak zorunda kalanların barınmalarında, öncelikle göçmen kabul merkezleri veya kamu kurum, kuruluş ve idarelerine ait binalardan ilgili valilikçe tespit edilenler kira yardımı alabilir.

Barındırma ihtiyacının böylece karşılanamaması halinde, hak sahibi aile fertlerinden biri adına kayıtlı konutu yer alırken aileler hariç olmak üzere, ailelerin kesin iskânları sağlanıncaya kadar kira giderlerine katkı sağlamak hedefiyle on altı yaşından büyük işçiler için yürürlükte bulunan asgari ücretin otuz günlük brüt tutarının yüzde ellisine kadar Bakan onayı ile aile başına belirlenecek miktar üzerinden geçici iskân için karşılıksız kira yardımı sağlanıyor. 

KİRA YARDIMI YAPAN KURULUŞLAR

Maddi anlamda sıkıntı yaşayan ailelerin kira paralarının karşılanması için pek çok kurum ve kuruluş tarafından kira yardımı sağlanıyor. O kurumlar şöyle: 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına Bağlı Müdürlükler,

Kaymakamlıklar bünyesinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları,

Belediyeler,

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, (Büyükşehirlerde kiracılara 960 TL' ye varan kira yardımları sağlanıyor.)

Sivil Toplum Kuruluşları,

Özel Vakıflar ve dernekler,

Gönüllü kuruluşlar ya da şahıslar.

Kira yardımı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından veriliyor. Gerekli şartlara sahip kişiler, yapılan yerinde incelemeler sonucunda kira yardımı alabiliyor. 

Başvurular Kaymakamlık ve Valilikler bünyesinde yer alan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'nda gerçekleştiriliyor.

Kira yardımı ve diğer yardımlardan yararlanabilmek için, yardıma muhtaç şahısların bireysel başvuru yapmaları gerekiyor. Ancak belediyeler tarafından bu kişilerin belirlenmesi ile şahısların başvurması gibi bir şart aranmaksızın da yardım sağlanabilmekte. Kira yardımlarından yararlanmak için aile büyüğünün başvuruda bulunması gerekiyor. 

BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

- T.C. kimlik fotokopisi
- Başvuru formu
- Taşınmaza ait tapu kaydı
- Konut veya İşyerinin Bağımsız Bölümünü Gösterir Tapu Belgesi Aslı ve Fotokopisi
- İkametgah belgesi
- Gelir belgesi
- Muhtarlıktan alınacak olan fakirlik kağıdı

Bu evraklar ile birlikte SYDV'lere giderek başvuruda bulunabilir. Bunların yanı sıra kira yardımı talebi olduğuna ilişkin bir dilekçe hazırlanması gerekiyor. 

Başvuru sırasında aile fertleriyle ilgili soru sorulabilir ya da vakıf bünyesinde bulunan kurul tarafından yerinde inceleme de gerçekleştirilebilir. Yapılan incelemede ailenin nasıl bir yaşantı içinde olduğu incelenmektedir. İncelemeler sonucu mütevelli heyet tarafından bir rapor düzenlenir. 

ŞEHİRLERE GÖRE 2020 KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI TUTARLARI

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca kiracılara kira yardımı desteği ve taşınma yardımında bulunuluyor.

Adana, Antalya, Bursa ve Konya illerinde ise kentsel dönüşüm kira yardımı 2 bin 170 TL,

Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van illerinde ise kentsel dönüşüm taşınma desteği 1.990 TL,

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale illerinde 1.810 lira olarak verilen yardım Amasya, Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt, Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce illerinde 1.620 TL olarak hak sahiplerine kira yardımı veriliyor. 

Kira yardımı nasıl alınır? Başvuru şartları nelerdir?

Devletten ihtiyaç sahiplerine 870 TL'lik kira yardımı!

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön