26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?

Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?

Riskli yapıların yıktırılması ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya kiracılarına konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılıyor. Peki, kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?



Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?


Riskli yapıların yıktırılmasında ve bunların bulunduğu alanlar ile riskli alanlar ve rezerv yapı alanlarındaki uygulamalarda, öncelikli olarak malikler ile anlaşma yoluna gidilmesi gerekli oluyor.  Anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılıyor.


Uygulamaya başlanmadan önce, riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine altmış günden az olmamak üzere süre veriliyor. Bu süre içinde yapı, malik tarafından yıktırılmadığı takdirde, yapının idari makamlarca yıktırılacağı belirtiliyor ve tekrar süre verilerek tebligatta bulunuluyor. 


Yetkili kurum tarafından verilen bu süre içinde de maliklerince yıktırma yoluna gidilmediği takdirde, bu yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri, yıktırma masrafı ile gereken diğer yardım ve krediler öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor. 


Riskli yapıların yıktırılması, Bakanlıkça yazılı olarak İdareye bildiriliyor.  Buna rağmen yıktırılmadığı tespit edilen yapılar, Bakanlıkça yıkılıyor veya yıktırılıyor. Peki, anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine ne kadar kira yardımı yapılıyor? 


İllere göre kentsel dönüşüm kira yardımı..


* İstanbul  Ankara  ve İzmir'de 680 lira kira yardımı yapılıyor. Bu illerde ki kiracılara da 360 lira kira ödemesi yaplıyor.


* Nüfusu 300 binin altındaki iller de ise kira yardımı 425 lira olarak belirlendi. Bu illerde ki kiracılara 425 lira kira yardımı yapılıyor.



* Nüfusu 300-500 bin arasında değişen illere 960 lira bu illerdeki kiracılara ise 70 lira kira yardımı yapılıyor. 


* Nüfusu 750 bin - 2 milyon arası olan illere  590 lira kira yardımı yapılırken kiracılara ise 280 lira kira yardımı yapılıyor. 



* Nüfusu 2-4 milyon arasındaki illerde hak sahiplerine 640 lira kira yardımı yapılırken kiracılara da 280 lira kira yardımı yapılıyor. 


Kentsel dönüşüm kira yardımını kimler alamaz?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön