26 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm risk raporuna itiraz!

Kentsel dönüşüm risk raporuna itiraz!

Kentsel dönüşümde bir binanın yıkılabilmesi için öncelikle risk raporu alınması gerekiyor. Peki, kentsel dönüşüm risk raporuna itiraz edilir mi? entsel dönüşüm risk raporuna nasıl itiraz edilir?



Kentsel dönüşüm risk raporuna itiraz!

Kentsel dönüşümde riskli alanlarda yer alan riskli binalar yıkılarak yerine yeni yönetmeliklere uygun binalar inşa ediliyor.


Yapıların riskli olarak tespiti maliklerin başvurusu üzerine yapılabiliyor.Bu süreçte öncelikle yapı malikleri veya kanunî temsilcileri tarafından, masrafları kendilerine ait olmak üzere yaptırılır. 


Maliklerce yapılacak riskli yapı tespiti talebi, tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi ile yapılıyor.


Riskli yapılar, kentsel dönüşüm yönetmeliğinin Ek-2’de yer alan Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslara göre tespit ediliyor. Riskli yapı tespiti; kendi başına kullanılabilen, üstü örtülü ve insanların içine girebilecekleri ve insanların oturma, çalışma, eğlenme veya dinlenmelerine veya ibadet etmelerine yarayan yapılar ile hayvanların ve eşyaların korunmasına yarayan yapılar hakkında yapılıyor. 


İnşaat halinde olup ikamet edilmeyen yapılar ile metruk olması veya bir kısmının yıkılması sebepleriyle yapı bütünlüğü bozulmuş olan yapılar riskli yapı tespitine konu edilmez. Peki, kentsel dönüşüm risk raporuna itiraz edilir mi?


Kentsel dönüşüm risk raporuna itiraz etmek..

Riskli yapı tespitine karşımalikler veya kanunî temsilcilerince on beş gün içinde riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlüğe verilecek bir dilekçe ile itiraz edilebilir.


Riskli yapının bulunduğu ilde itirazı değerlendirecek teknik heyetin teşkil edilmemiş olması halinde, itiraz dilekçeleri ile itiraz edilen tespite ilişkin raporlar, riskli yapının bulunduğu yerdeki Müdürlükçe, o il için yetkilendirilmiş teknik heyetin bulunduğu ildeki Müdürlüğe gönderilir.


Riskli yapı tespitinin, itiraz üzerine değişmesi halinde, durum aynı şekilde ilgili tapu müdürlüğüne bildirilir.


Depreme dayanıklılık testi fiyatları!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön