24 / 04 / 2024

KEY ödemeleri şartları!

KEY ödemeleri şartları!

Konut Edindirme Yardımları, memur ve işçiler ile bunların memurlarına verilen, konut edindirme yardımı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, KEY ödemeleri şartları nelerdir? İşte KEY ödeme şartları..



KEY ödemeleri şartları!

Konut Edindirme Yardımları, memur ve işçiler ile bunların memurlarına verilen, konut edindirme yardımı olarak karşımıza çıkıyor. KEY ödemeleri ile ilgili esaslar 3320 sayılı Kanun kapsamında yer alıyor.


Kanun gereğince, yardıma müstehak Devlet memurları ile diğer kamu personelinin konut edindirme yardımı kurumlarınca aylıklara ilişkin hükümler dairesinde tahakkuk ettirilerek, yardımın ait bulunduğu ayın sonuna kadar Türkiye Emlak ve Kredi Bankasında Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı adına açılacak " Devlet Memurları ve Emeklileri Konut Edindirme Yardımı Hesabı"na ödeniyor.


Yardıma müstehak emekli, adi malul ve vazife malullerinin kanut edindirme yardımı, T.C. Emekli Sandığı'nca aylıklara ilişkin hükümler dairesinde tahakkuk ettirilerek yukarıda belirtilen hesaba o ayın sonuna kadar ödeniyor. 


T.C. Emekli Sandığı bu şekilde ödenen konut edindirme yardımlarını ilgililere sosyal yardım zamlarını ödeyen kurumlardan bir ay içinde yazı ile istemek suretiyle tahsil ediyor.


Yardıma müstehak işçilerin, konut edindirme yardımı, işverenlerce tahakkuk ettirilerek Sosyal Sigortalar Kurumu'na yatırılıyor. 


506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun primlerin ödenmesine ilişkin hükümleri dairesinde Kurumca tahsil edilen miktar, tahsilatın yapıldığı ayı takip eden bir ay zarfında topluca Türkiye Emlak Kredi Bankasında Toplu Konut ve Kamu ortaklığı İdaresi Başkanlığı adına açılacak "işçiler ve Emeklileri Konut edindirme Yardımı Hesabı" na yatırılıyor.


Yaşlılık veya malullük aylığı alanlardan yardıma müstehak bulunanların konut edindirme yardımı, Sosyal Sigortalar Kurumu'nca aylıklara ilişkin hükümler dairesinde tahakkuk ettirilerek, yardımın ait olduğu ayı takip eden bir ay içinde yukarıda belirtilen hesaba yatırılıyor. Peki, KEY ödemeleri şartları nelerdir?


KONUT EDİNDİRME YARDIMINDAN YARARLANMA ŞEKLİ

MADDE 5 - A) Konut edindirme yardımı, kullanım alanı 75 m2 yi geçmemek kaydıyla ancak 60 m2 lik kısmı için kullandırılır.


B) Konut edindirme yardımından yararlanabilmek için bu Kanun'un 4'üncü maddesinde adı geçen hesaplara; bağımsız konutu bulunmayanlar adına en az 18 ay diğerleri adına en az 36 süre ile para yatırılmış olması gerekir.


C) Konut edindirme yardımından 180 aylık sürenin tamamlanmasından önce yararlanmak üzere buşvuranların kalan sürelere ait yardım miktarları ancak ilgilinin Toplu Konut Fonundan sağladığı kredilerin geri ödenmelerinde kullanılabilir.


KEY davası nasıl açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön