29 / 03 / 2024

Kilitbair Kalesi'nin tamamlanamayan restorasyonu TBMM gündeminde!

Kilitbair Kalesi'nin tamamlanamayan restorasyonu TBMM gündeminde!

Papalık donanmasının Bizans İmparatorluğuna yardım etmesini önlemek için Çanakkale'de Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilitbair Kalesi' nde restorasyon çalışmalarının 30 aydır tamamlanamaması TBMM gündemine taşındı....




İstanbul kuşatması esnasında Papalık donanmasının Bizans İmparatorluğuna yardım etmesini önlemek için Çanakkale'de Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Kilitbair Kalesi'nde restorasyon çalışmalarının 30 aydır tamamlanamaması TBMM gündemine taşındı.


CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, TBMM Başkanlığına Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in cevaplaması talebiyle bir soru önergesi verdi. Kilitbahir Kalesi'nin 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından ‘Korunması Gereken Kültürel Varlık’ olarak tescil edildiğini hatırlatan Soydan, her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan kalenin 21 Ekim 2011 tarihinde ziyarete kapatılarak restorasyon çalışmalarının başlatıldığını hatırlattı. 1452 yılında yaklaşık 4 ay gibi kısa bir sürede inşa edilen Kilitbahir Kalesi'nin restorasyonunun 30 aydır tamamlanamadığını söyleyen Soydan, “30 aydır ziyaretçiye kapalı bulunan kalenin restorasyonu sırasında tarihi yapıya ciddi şekilde zararlar verilmektedir. Restorasyon çalışmalarına gereken özen ve itinanın uzman ve arkeologlar gözetiminde yeteri kadar gösterilmediği gözlenmektedir” dedi.


Soydan, soru önergesinde, “1453 yılında yaklaşık 4 ay gibi çok kısa bir sürede yapılan kalenin sadece restorasyon işlerinin 30 aydır tamamlanamamasının sebebi nedir? 30 aydır yerli yabancı binlerce ziyaretçinin Kilitbahir Kalesi'ni gezmesinin engellenmesi sonucu bölgede oluşan ekonomik kayıplarının sorumlusu kim veya kimlerdir? Kilitbahir Kalesi'nin restorasyon çalışmaları bakanlığınız, müze müdürlüğü, tarihçi ve arkeologlar tarafından düzenli olarak kontrol edilmekte midir? Restorasyon sırasında tarihi yapıya zarar verecek çalışmaların sorumlusu kim veya kimler olacaktır? Kilitbahir Kalesi restorasyon işlerini hangi firma veya firmalar yapmaktadır? İşin süresi ve ihale bedeli ne kadardır? İşin süresi uzatılmış mıdır? İlgili firmanın restorasyon işlerindeki yeterliliği var mıdır?” diye sordu.



Beyaz Gazete


Geri Dön