16 / 04 / 2024

Kira artışında ÜFE oranları 2015!

Kira artışında ÜFE oranları 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor. Süresi dolan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira arttırılıyor. İşte kira artışında ÜFE oranları 2015...



Kira artışında ÜFE oranları 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında yapılan anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalanıyor.


Genellikle yıllık olarak hazırlanan kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.


1 yıllık sürenin dolması ve tahliye bildiriminin yapılmamış olması halinde sözleşme yenilenmiş oluyor. Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemesi gerekiyor.


Ancak hangi ÜFE oranının hesaplamada kullanılması gerektiği kanunda belirtilmiyor. Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklamaya göre kira artışında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması öngörülüyor.


Kira artışında ÜFE oranları Haziran 2015

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,11 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,11 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,22 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,98 artış gösterdi.


Buna göre Haziran ayında evdeki kiracıya %6,52 oranında zam yapılıyor.



Ev kirasını elden almak yasak mı?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön