25 / 04 / 2024

Kira bedeli nasıl ödenir?

Kira bedeli nasıl ödenir?

Taşınmaz kiralamalarında, kiracının her ay belirlenen tarihlerde mal sahibine kira ödemesi gerekiyor. Kira bedeli, sözleşmenin her yenilendiği sene yeniden belirleniyor. Peki, kira bedeli nasıl ödenir?



Kira bedeli nasıl ödenir?

Taşınmaz kiralamalarında, kiracının her ay belirlenen tarihlerde mal sahibine kira ödemesi gerekiyor. Kira bedeli, sözleşmenin her yenilendiği sene yeniden belirleniyor.


Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor. Peki, kira bedeli nasıl ödenir?


29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ gereğince 500 TL ve üzeri mesken kiralamalarından elde edilen gelirin banka aracılığı ile tahsil edilmesi gerekiyor.


Bu bedelin altında kira bedeli elde eden mesken sahipleri, kirayı elden temin edebiliyor. 


Bankaya yatırılması gereken kiraların eski usulde olduğu gibi, bankaya yatırılmayıp elden ödenmesi ceza kesilmesini gerektiriyor. 


İstenilen bir bankaya müracaat edilerek, kira ödemeleri için bir hesap açılabiliyor. "Kira hizmet paketi", "kira ödeme paketi" gibi isimlerle adlandırılan kimi uygulamalarda, hesap işletim ücreti talep edilmiyor.



Emsal kira bedeli oranı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön