25 / 04 / 2024

Kira beyannamesi için son 5 gün!

Kira beyannamesi için son 5 gün!

2014 yılı içerisinde taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Vergi mükellefleri öncelikle beyanname veriyor.Kira beyannamesi için son 5 gün bulunuyor...



Kira beyannamesi için son 5 gün!

2014 yılı içerisinde taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Gelir Vergisi Kanunu gereğince öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Ancak beyannameyi her kira geliri olan değil, istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler veriyor. Elde edilen gelirin bu bedelin altında kalması halinde vergiden muaf olunuyor.


Kira beyannameleri 1 - 25 Mart tarihleri arasında veriliyor. Buna göre hala istisna bedelinden yüksek geliri olup da beyanname vermeyenlerin son 5 günü bulunuyor. Beyannameler vergi dairesinden de internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de verilebiliyor.


Peki, hala kira gelir vergisinden muaf olup olmadığınızı bilmediğinizi farz edelim. 2015 yılında uygulanan istisna bedelleri nelerdir, hemen yanıtlayalım.


2015 yılı kira gelir vergisinde meskenlerde uygulanan istisna bedeli 3.300 TL iken; işyerlerinde uygulanan istisna bedeli ise 27.000 TL oluyor.


Beyanname verme sürecine gerçek veya götürü gider yöntemlerinden biri seçilerek vergide birtakım indirimler yapılabiliyor. Kira vergisi, Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.



Kira geliri vergisi ödeme kanalları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön