16 / 04 / 2024

Kira beyannamesi için son 2 gün!

Kira beyannamesi için son 2 gün!

Vergilendirme beyana dayalı olup, beyanname sınırından yüksek kira geliri olanlar vergi mükellefi oluyor. Beyannameler 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor. Buna göre kira beyannamesi için son 2 gün bulunuyor...



Kira beyannamesi için son 2 gün!

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince taşınmaz malların kiralanmasından elde edilen kira gelirleri için ödeniyor. Vergilendirme beyana dayalı olup, beyanname sınırından yüksek kira geliri olanlar vergi mükellefi oluyor.


Söz konusu beyanname sınırı 2015 yılı için meskenlerde 3.300 TL; işyerlerinde ise 27.000 TL olarak belirlendi. Bu sınırların üzerinde gelirin olması halinde mal sahipleri beyanname veriyor.


Beyannameler 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor. Buna göre kira beyannamesi için son 2 gün bulunuyor.


Beyannameler vergi dairesinden de internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de verilebiliyor.


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi; kira geliri elde eden mükelleflerin MERNİS, banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu gibi kurum ve kuruluşlardan Başkanlığımız veri tabanına aktarılan bilgileri kullanılarak, beyannamelerin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından önceden hazırlandığı ve internet ortamında mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemi olup; Sistemden sadece kira geliri elde edenler faydalanabilmektedir.

 

Sisteme;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya

- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabilir.



Kira beyannamesi geç verme cezası!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön