25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi beyannamesi 2016!

Kira gelir vergisi beyannamesi 2016!

Taşınmazını kiraya veren kimselerin elde ettikleri gelirin belirlenen istisna sınırını aşması halinde, bu kimseler kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi 2016 ne zaman verilecek?



Kira gelir vergisi beyannamesi 2016!

Taşınmazını kiraya veren kimselerin elde ettikleri gelirin belirlenen istisna sınırını aşması halinde, bu kimseler kira gelir vergisi mükellefi oluyor.


Buna göre, 2016 yılında kira gelir vergisini geçtiğimiz sene içerisinde kira geliri elde eden kimseler ödüyor.


2016 yılı için konut kira geliri vergisi istisna tutarı 3 bin 600 TL oldu. Buna göre 2015 yılı içerisinde bu bedelin üstünde gelir elde eden kimselerin beyanname vererek vergilerini ödemeleri gerekiyor.


Vergi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde yapılıyor. Ödemeler vergi dairesinde gerçekleşiyor.


İlk taksit ödemeleri Mart ayında, ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor. Kira gelir vergisi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor.


Kira gelir vergisi beyannamesinin 25 Mart'a kadar verilmesi gerekiyor. Beyanname verilirken seçilen yöntem ile vergi hesaplaması yapılıyor.


Kira gelir vergisi ödemeleri gerçek gider ya da götürü gider yöntemi ile yapılabiliyor. Ancak, götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor. 


Gayrimenkul gelir vergisi 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön