29 / 03 / 2024

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 17 gün!

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 17 gün!

Kira gelir vergisi, taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler tarafından ödeniyor. 2. taksit dönemi devam eden kira gelir vergisi ödemeleri için son 17 gün bulunuyor...



Kira gelir vergisi ödemeleri için son 17 gün!

Kira gelir vergisi, taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler tarafından ödeniyor. Vergi, gelirin elde edildiği seneyi takip eden yıl ödeniyor.


Vergilendirmede bazı kıstaslar bulunuyor. Mesken ve işyerleri için her sene istisna bedeli belirleniyor. Bu bedelin altında gelir elde edenler vergiden muaf oluyor.


Ancak istisna bedelinden yüksek oranda kira geliri olan kimselerin öncelikle beyanname vererek vergi borcunu ödemeleri gerekiyor.


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.


Ancak bu bedelin üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla sorumlu oluyor.


İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.


Kira gelir vergisinin ilk taksit ödemeleri Mart ayı içerisinde yapıldı. İki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayı içerisinde yapılıyor.


Buna göre, vergi mükelleflerinin bu ay sonuna kadar ödemelerini yapmaları gerekiyor. Kira gelir vergisi ödemeleri için son 17 gün bulunuyor.


Kira gelir vergisi nerelere yatırılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com







Geri Dön