23 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 4 gün!

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 4 gün!

2014 yılında ev veya işyerini kiraya verenler vergi mükellefi oluyor. Kira gelir vergisi son ödeme tarihi 31 Mart 2015 olup, buna göre hala ödeme yapmayanların kira gelir vergisi ödemeleri için son 4 gün bulunuyor...



Kira gelir vergisi ödemeleri için son 4 gün!

Gayrimenkullerini kiraya verilerek kazanç elde eden kimseler, Gelir Vergisi Kanunu gereğince gelir vergisi mükellefi oluyor. Vergiyi, istisna bedelinden yüksek geliri olan kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları ödüyor.


2014 yılı içerisinde meskenin kiraya verilmesinden elde edilen gelirin 3.300 TL'yi; işyerinin kiraya verilmesinden elde edilen gelirin ise 27.000 TL'yi aşması halinde beyanname verilmesi gerekiyor.


Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Gayrimenkulün bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılması ile kiraya verilen gayrimenkulün kira bedelinin emsal kira bedelinden düşük olması hallerinde emsal kira bedeli esası uygulanıyor.


Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin % 5’i olarak hesaplanıyor.


Vergi için mükelleflerin öncelikle beyanname vermesi gerekiyor. Beyannameler vergi dairesine gidilerek veya internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile verilebiliyor.


Beyanname verme süresi de, kira gelir vergisinin ilk taksit süresi de 31 Mart'ta sona eriyor. Buna göre, kira gelir vergisi ödemeleri için son 4 gün bulunuyor.


Gelir Vergisi;

Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

Anlaşmalı bankalardan,

Tüm vergi dairelerinden

ödenebiliyor.



Kira beyannamesinin zamanında verilmemesi halinde ne olur?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön