19 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 20 gün!

Kira gelir vergisi ödemeleri için son 20 gün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde vergi ödenmesi gerekiyor. 2. taksit dönemi devam eden kira gelir vergisi ödemeleri için son 20 gün bulunuyor..



Kira gelir vergisi ödemeleri için son 20 gün!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde vergi ödenmesi gerekiyor. Kira gelir vergisi bir sene boyunca elde edilen kira gelirleri için ödeniyor.


Vergide taşınmaz mallar için ayrı ayrı istisna bedeli belirleniyor. Bu sınırın üstünde kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor. Buna karşın bu sınırın altında kira geliri elde edenler ise vergiden muaf oluyor.


2015 yılı için belirlenen istisna bedelleri şu şekilde:


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.


Ancak bu bedelin üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla sorumlu oluyor.


İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.


Kira gelir vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart ayında ödendi. İkinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Buna göre hala ödeme yapmayanların önünde son 20 gün bulunuyor.


Kira gelirim var kira vergisi ödeyecek miyim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön