24 / 04 / 2024

Kira gelirim var kira vergisi ödeyecek miyim?

Kira gelirim var kira vergisi ödeyecek miyim?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Peki, kira gelirim var kira vergisi ödeyecek miyim? Ne zaman vergi ödeyeceğim, diyorsanız işte yanıtı..



Kira gelirim var kira vergisi ödeyecek miyim?

Kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu gereğince ödenmesi gereken vergiler arasında yer alıyor. Ev veya işyerini kiraya veren kimseler, bir sene boyunca elde ettikleri gelir için bir sonraki sene kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor.


Ancak vergi kira gelirinin elde edildiği seneyi takip eden yılda ödeniyor. Buna göre 2015 yılında kira gelirim var kira vergisi ödeyecek miyim, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


2015 yılı içerisinde elde edilen kiraların vergileri 2016 yılı içerisinde ödenecek. Verginin istisna bedeli de aynı şekilde 2016 yılında belli olacak.


Bu sene, 2014 yılı içerisinde elde edilen kira gelirleri için vergi ödeniyor.


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.


Ancak bu bedelin üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla sorumlu oluyor.


İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.


Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılıyor.



Kira gelir vergisi sorgulama!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön