25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi sorgulama!

Kira gelir vergisi sorgulama!

Kira gelir vergisi, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için vergi ödenmesi gerekiyor. Peki, vergi nasıl sorgulanır? İşte kira gelir vergisi sorgulama işlemleri..



Kira gelir vergisi sorgulama!

Kira gelir vergisi, taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için vergi ödenmesi gerekiyor. Verginin mükellefi, taşınmazını kiraya vererek istisna bedelinden yüksek gelir elde eden kimseler oluyor.


İstisna bedelleri her sene vergilendirme döneminde yeniden belirleniyor. 2015 yılı kira gelir vergisi istisna sınırları şu şekilde:


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.


Ancak bu bedelin üstünde gelir elde eden kimseler vergi mükellefi olarak beyanname verme ve ödeme yapmakla sorumlu oluyor.


İşyerinde ise kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi mükellefi oluyor.


Kira gelir vergisi sorgulama işlemleri ise, vergi dairesine gidilerek yapılabildiği gibi, internet üzerinden sisteme giriş yapılarak da gerçekleştirilebiliyor.


Vergi ödemeleri senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksitlerin Mart ayı içerisinde ödendiği vergide ikinci taksitler ise Temmuz ayı içerisinde ödeniyor.


Kira gelir vergisi online ödeme!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön