24 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi tüm vergi dairelerinde ödenir mi?

Kira gelir vergisi tüm vergi dairelerinde ödenir mi?

2014 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira gelir vergisi mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine ödenebiliyor. Peki, kira gelir vergisi tüm vergi dairelerinde ödenir mi?



Kira gelir vergisi tüm vergi dairelerinde ödenir mi?

2014 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira gelirine konu mal ve haklar, vergiden istisna edilecek mesken kira tutarı, işyeri kira gelirinde beyanname verme sınırı, emsal kira bedeli uygulaması gibi hususlar Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehberde açıklanıyor.


Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Vergi için ilk olarak beyanname veriliyor. Beyannameyi, istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler veriyor. Sınırın altında kira geliri elde edenler vergiden muaf tutuluyor.


2014 yılında sahip oldukları konut ve işyerlerini kiraya vererek gelir elde eden kişilerden; konut kira geliri için; istisna tutarı olan 3.300 TL’yi aşanların (ticari, zirai ya da mesleki kazancı olan mükellefler hariç); iş yeri kira geliri için; stopaja tabi kira gelirinin beyan sınırı olan (brüt) 27.000 TL’yi, stopaj yapılmayanlarda ise beyan sınırı olan 1.400 TL’yi aşanların, yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine ve tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor. Peki, kira gelir vergisi tüm vergi dairelerinde ödenir mi?


Kira gelir vergisi , bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine ödenebiliyor. Vergi, Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor.



Önceden hazırlanmış kira beyanname sistemine giriş!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön