16 / 04 / 2024

Kira kontratı bitince ne olur?

Kira kontratı bitince ne olur?

Ev ve işyeri kiralamalarında mal sahipleri ile kiracıları arasında imzalanan sözleşmeler genellikle senelik oluyor. Peki, kontrat süresi dolunca ne olur? Kira kontratı bitince ne olur?



Ev ve işyeri kiralamalarında mal sahipleri ile kiracıları arasında imzalanan sözleşmeler genellikle senelik oluyor. Kontrat süresi dolan kiracılar, süre sonunda tahliye edilip edilmeyeceklerini, zam yapılacaksa ne kadar zam yapılacağını merak ediyor.


Peki, kira kontrat süresi bitince ne olur? Kiracıların bu durum karşısındaki yasal hakları nelerdir?


Kira kontrat süresinin dolması halinde yapılacak işlemler, mal sahibi tarafından herhangi bir bildirim yapılıp yapılmadığına, yapıldıysa da hangi bildirimi yaptığına göre değişiyor.


Mal sahipleri kira kontratı dolmadan herhangi bir tahliye talebinde bulunmadıysa, kontrat aynı şartlarda yenilenmiş oluyor. Yalnız bu durumda mal sahibinin kira bedeline zam yapma hakkı doğuyor.


Mal sahibi kira kontrat süresi dolmadan kiracısına tahliye bildirimi verebiliyor. Eğer ortada haklı bir neden varsa ve bildirim sürelerine uyulmuşsa taşınmazın tahliye edilmesi gerekiyor.


Kira sözleşmesi imzalandıktan sonra, eğer kiracı tahliye taahhüdü imzalamışsa, yine kiracının belirttiği tarihte taşınmazı boşaltması gerekiyor.


Haziran ayı kira artış oranları yarın açıklanacak!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön