19 / 04 / 2024

Kira şerhi tapu harcı 2016!

Kira şerhi tapu harcı 2016!

Kiracı ile mal sahibi arasında yapılan kira sözleşmesi, tapuya şerh edilebiliyor. Tapuya kira şerhinin işlenmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve harcın ödenmesi gerekiyor. Peki, kira şerhi tapu harcı 2016 ne kadar?



Kira şerhi tapu harcı 2016!

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Bu sözleşmeyi imzalayan tarafların hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Kiracı ile mal sahibi arasında yapılan bu kira sözleşmesi, tapuya şerh edilebiliyor. Kira sözleşmesi tapuya şerh edilerek kiralanan taşınmazın tapu kütüğünün şerhler sütununa işlenmiş oluyor. 


Tapuya kira şerhinin işlenmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve harcın ödenmesi gerekiyor.


Kira şerhi için gerekli belgeler;

- Kiralanan yerin tapu senedi  

- Kira sözleşmesi

- Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- İşlem taraflarında temsilci sıfatıyla katılan var ise, temsile ilişkin belge.

- Kiracı ya da kiralayan taraflardan herhangi biri şirket ise şirket evrakları (Şirkete ait tapuda işlem yapmak için alınan yetki belgesi aslı, imza sirkülerinin aslı, vergi levhası fotokopisi)


Kira şerhi tapu harcı 2016..

2016 yılı harç tarifesine göre; 2015 yılında da olduğu gibi adi veya hasılat kira mukavelelerinin tapu siciline şerhinde mukavele müddetine göre hesaplanacak kira toplamı ve mukavele mevcut değilse veya mukavelede müddet belirtilmemişse bir yıllık kira bedeli üzerinden Binde 6,83 oranında harç tahsil edilecek.


Kiracıya ihtarname örneği 2016!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön