28 / 03 / 2024

Kiracı apartmandaki onarım için ödeme yapar mı?

Kiracı apartmandaki onarım için ödeme yapar mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir sitede kiracıyım. Demirbaşlara yapılan onarımlarla ilgili tarafıma yazılı bilgi vermesini talep ettim. Yönetim, ‘sen bizim muhatabımız değilsin’ diye yazı vermekten kaçınıyor. Kiracının bunları ödemesi gerekir mi?' sorusunu cevapladı.



Posta yazarı Tamer Heper 'Toplu konutların bulunduğu bir sitede kiracıyım. Site yönetiminden demirbaşlara yapılan onarımlarla ilgili tarafıma yazılı bilgi vermesini talep ettim. Yönetim, ‘sen bizim muhatabımız değilsin’ diye yazı vermekten kaçınıyor. Yapılan işler; apartman kapısı değişimi, görüntülü diafon takılması, site girişine sürgülü kapı yapılması, bahçe çitleri ve sulama boruların döşenmesi, apartmanın içinin boyanması gibi şeyler. Kiracının bunları ödemesi gerekir mi?' sorusunu yanıtladı.

Kiracı apartmandaki onarım için ödeme yapar mı?

Toplu konutların bulunduğu bir sitede kiracıyım. Site yönetiminden demirbaşlara yapılan onarımlarla ilgili tarafıma yazılı bilgi vermesini talep ettim. Yönetim, ‘sen bizim muhatabımız değilsin’ diye yazı vermekten kaçınıyor. Yapılan işler; apartman kapısı değişimi, görüntülü diafon takılması, site girişine sürgülü kapı yapılması, bahçe çitleri ve sulama boruların döşenmesi, apartmanın içinin boyanması gibi şeyler. Kiracının bunları ödemesi gerekir mi? H.T.

Önce okuyucumun ikinci sorusuna yanıtlayayım. Okuyucumun saydığı bakım ve onarım işleri kiracıların katılması gereken işlerden değil. Bu işler ortak alan ve ortak tesis bakımı ve yenilenmesi işleri olup, bunlara ait gidere bağımsız bölüm malikleri katılacaktır. Dolayısıyla kiracıların bunlardan her hangi birine katılma zorunluluğu yoktur. Çok istisnai olarak bazı kira sözleşmelerinde, bazı ortak giderin kiracı tarafından ödeneceği hüküm altına alınmış olabilir. Evet, çok istisnai bir durumdur ama böyle bir maddenin bulunması halinde, mesele kiracı ile kiralayan arasında olup kiracı ile yönetimi karşı karşıya getirmez.

Kiracı apartmandaki onarım için ödeme yapar mı?

Yönetimin bilgi vermemesi konusu ise şöyle: Doğrusu yönetim planı ödemelerinden hem bağımsız bölüm malikleri hem de bağımsız bölümde oturanlar müteselsil sorumludur. Bu bir kural. İkinci bir kural var; yönetim planları hem malikleri hem de bağımsız bölümde her ne sebeple olursa olsun oturanları bağlar. Dolayısıyla da oturanların birtakım sorumlulukları var. Bu nedenlerle bağımsız bölümlerde oturanların da bu giderlerden haberdar olması gerekir. Özellikle de yönetimden bu gider kalemleri hakkında bilgi almak isteyen kirada oturanların, bu bilgiye ulaşması gerekmektedir. Zira bilgi edinmediği için ödemede geciken kiracılar hakkında hukuki takip başlayabilir. Bu nedenlerle kiracıya, ‘sen muhatabımız değilsin’ denilemez.

 

Ev sahibi kiracıyı evden nasıl çıkarabilir?


Geri Dön