25 / 04 / 2024

Kiracı ortak alan masraflarından sorumlu mu?

Kiracı ortak alan masraflarından sorumlu mu?

Posta köşe yazarı Tamer Heper'e, apartman kapısı değiştirilmesi, görüntülü diyafon yerleştirilmesi, site girişine sürgülü kapı yaptırılması, bahçe çitleri ve sulama borularını  yapılması gibi masrafları kiracının ödemesi gerekip gerekmediği soruldu.



Posta köşe yazarı Tamer Heper'e, apartman kapısı değiştirilmesi, görüntülü diyafon yerleştirilmesi, site girişine sürgülü kapı yaptırılması, bahçe çitleri ve sulama borularını  yapılması gibi masrafları kiracının ödemesi gerekip gerekmediği soruldu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Okuyucunun sorusu bir sitedeki sorunları kapsıyor. Kendisi sitede kat mülkiyeti kanununun olup olmadığını yazmamış ancak bahsettiği şekildeki bir sitede kat mülkiyeti mevzuatının uygulandığı göz önüne alınabilir. Apartmanlarda kat mülkiyeti tesis edilip edilmediği sorusu bu gibi durumlarda önemli. Bunun sebebi ise şu: Yapılan bir binada kat mülkiyeti olması zorunlu tutulmaz. 

Kiracı ortak alan masraflarından sorumlu mu?

İsteyen, yaptığı yapıda kat mülkiyeti kurulmayabilir. Bu durumda alışkın olunan yönetim kurulu, yönetici, denetçi vs. bulunmaz. Kat mülkiyeti tesisi mecburi olmadığı için kat mülkiyeti bulunmayan apartmanlar içinse cevap değişir. Burada kat mülkiyeti mevzuatına tabi yerler ifade edilir. Bu olayda da ‘kat mülkiyeti kurulmuştur’ diye dikkate alınabilir.

*****

Bu durumda kiracı olan okuyucu, yaşadığı binanın veya sitenin ortak alanlarındaki masraflara katılmakla yükümlü değil. Ortak alanlara yapılacak masraflar malikin masrafı olur. Bu soruda sayılanlar hep ortak alan ve ortak tesis. Bunlara ait masraflar da malikin masrafı olur. Bazen istisnai şekilde kira sözleşmesine bunlardan birkaçı belirtilerek bu giderin kiracı tarafından üstlenileceği ifade edilebilir. 

Bu durumda o masraf kiracının olur, fakat özel olarak açıklama belirtilmediyse kiralayanın masrafı olur. Herhangi bir sebeple bu masrafa kiracı katılmış olursa, bunu ödeyeceği kiradan da düşebilir. 

Kiracı ortak alan masraflarından sorumlu mu?

‘Herhangi bir nedenle ödeme’ derken şu unsura dikkat edilmedi. Bağımsız bölümün giderlerden malikle beraber, o bağımsız bölümde yaşayanlar da müteselsil sorumludur. Dolayısıyla bu gerekçeyle kiracıdan ödeme alınabilir, fakat ardından kiracı kiralayan ile mahsup yoluyla hesaplaşabilir.

Kiracının tahliyesi hangi durumlarda istenebilir?


Geri Dön