28 / 03 / 2024

Kiraların yükseliş sorunu nasıl çözülür?

Kiraların yükseliş sorunu nasıl çözülür?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Kiraların yükseliş sorunu nasıl çözülür?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Kiraların yükseliş sorunu nasıl çözülür?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin o analizi...

Kiraların yükseliş sorunu nasıl çözülür?

1) Piyasa koşullarına yapılacak her sert müdahale daha büyük sorunlara neden olur. Piyasaya müdahale edilecekse sorunun nedenleri iyi belirlenmeli ve nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Sadece soruna eğilmek, nedenlerine yönelmemek olmaz.

2) İstanbul ve Türkiye'de kiralar ve satılık fiyatları neden yükselişte? Arz olmadığı için ve maliyetlerdeki artıştan dolayı. Bu noktada öncelik arzın artırılması olmalı. Arzı kolaylaştıracak çalışmalar yapılmalı.

3) Arzın önündeki en büyük engellerden birisi başta müteahhitlik yasası olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son yıllarda yaptığı düzenlemelerdir. Her fırsatta söylüyorum: Düzenleme doğru. Ama dönemi yanlış.

4) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı -acilen- son yıllarda yaptığı düzenlemeleri iptal etmeli. fabrika ayarlarına dönmelidir.

5)  TOKİ  ve iştiraki Emlak Konut GYO son yıllarda çok yavaşladı. Hantallaştı. TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun elden geçirilmesi gerekiyor. Dinamik başkan ve genel müdüre ihtiyacı var. Bu kadrolarla ortaya ihtiyacı karşılayacak projeler çıkmıyor.

6) Başta KİPTAŞ olmak üzere belediyelerin konut şirketleri alt ve orta gelir grubu için projeler üretmeli. Bu üretim çok hızlı gerçekleştirilmeli. Bu bir parti meselesi değildir. Tüm belediyelerin düğmeye basması ve birbirleriyle yarışması gereken bir konudur.

7) Yabancılara konut satışına sınırlandırma şart. "Eve gerek olan camiye haramdır" diye bir söz vardır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının eve ihtiyacı varken yabancıya satış yapmak hangi akla sığar? Kaldı ki orada da kazanan Türkiye değil film fırıldak çeviren 3-5 acente.

Yazının devamı için tıklayın

Tarım arazileri prim yapacak ama...

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Kamu bankaları sıfır konutta indirim kampanyasına hazırlanıyor!

Borsa İstanbul'dan niçin bir cacık olmaz?

Bu fiyattan, bu konutları kim alıyor?

Konut piyasasında bundan sonra ne olacak?

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları!

Kayserililerin ticarette başarılarının sırları!

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? 


Geri Dön