27 / 04 / 2024

Konut kredilerinde zorunlu olmayan sigortalar!

Konut kredilerinde zorunlu olmayan sigortalar!

Konut kredisi kullanırken, tüketiciye bazı zorunlu olmayan sigortalar da kullandırılıyor. Peki konut kredilerinde zorunlu olmayan sigortalar nelerdir? Konut kredisinde zorunlu olan sigortalar nelerdir? İşte yanıtı..



Konut kredilerinde zorunlu olmayan sigortalar!

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin bazı masrafları karşılaması gerekiyor. Bu masraflar arasında birtakım sigortalar da bulunuyor.


Bu sigortalardan kimisi kanunen zorunlu iken; kimisi ise isteğe bağlı olarak yapılıyor. Peki konut kredilerinde zorunlu olmayan sigortalar nelerdir? Konut kredisinde zorunlu olan sigortalar nelerdir? 


Tapuda alım-satım işlemlerinin yapılabilmesi için zorunlu olan sigorta DASK'tır. Bu sigorta dışındaki sigortalar isteğe bağlıdır.


DASK bina bedeli hesaplaması, Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimatlarına göre hesaplanıyor. Belirlenen sigorta bedeli, tarife fiyatı ile çarpıldığı takdirde DASK fiyatı bulunuyor.


DASK yapı tarzına göre bölge bazında fiyatlar..

* Çelik, betonarme ve karkas yapılar: I. Bölge 2.20; II. Bölge 1.55; III. Bölge 0.83; IV. Bölge 0.55; V. Bölge 0.44


* Yığma kagir yapılar: I. Bölge 3.85; II. Bölge 2.75; III. Bölge 1.43; IV. Bölge 0.60; V. Bölge 0.50


* Diğer yapılar: I. Bölge 5.50; II. Bölge 3.53; III. Bölge 1.76; IV. Bölge 0.78; V. Bölge 0.58


DASK sigortası hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri ise, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren aşağıdaki gibidir..

* Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 700 TL 

* Yığma Kagir Yapılar: 500 TL 

* Diğer Yapılar: 260 TL 


Konut kredisinde zorunlu olmayan sigortalar;

Konut kredisi kullandırım aşamasında tüketiciden yaptırılması istenen sigortalardan biri de konut sigortasıdır. Çoğu zaman DASK ile karıştırılır.


Evin özelliğine ve deprem riskine göre belirlenen DASK'ın değeri yıllık ortalama 100-150 TL civarındadır. 


Konut sigortası ise tamamen isteği bağlı, kanunen de yaptırılması zorunlu olmayan evin hırsızlık, sel baskını gibi sigorta poliçesinde belirtilen risklere karşı koruma altına alan bir sigorta tipidir.


Bu nedenle bireysel yaşam sigortası (hayat sigortası) ve konut sigortası konut kredisi için zorunlu sigortalar olarak bilinirken aslında, konut kredisi için zorunlu olmayan sigortalar arasında yer alıyor. 


Zorunlu olmayan sigortayı yaptıran tüketiciler sözleşmenin iptali için Tüketici Hakem Heyeti'ne dava açabiliyor.


Konut sigortası nasıl iptal edilir?


Geri Dön