19 / 03 / 2024

Konut kredisi faizlerinde indirim devam ediyor! 

Konut kredisi faizlerinde indirim devam ediyor! 

Aralık 2019'da konutta tüm zamanların satış rekoru kırıldı. Konut kredi faizlerinin düşürülmesi Aralık ayı satışlarını olumlu etkiledi. Sektör 2020 için umutlu...



Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ilk PPK toplantısında politika faiz oranını 75 baz puan indirimle yüzde 11.25’e çekti. Ekonomistler ölçülü faiz indirimlerinin devam edeceği görüşünde. Ekonomik büyümeye ilişkin beklentiler de pozitif yönde...

Para dergisinden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020’nin ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında da faiz indirimine devam etti.

TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 75 baz puan indirdi. Politika faiz oranı, yüzde 12’den yüzde 11.25’e geriledi. Böylece TCMB, 2019 Temmuz’dan bu yana gerçekleştirdiği son beş toplantıda, politika faizinde toplam bin 275 baz puanlık indirime gitmiş oldu. PPK sonrasında yayımlanan metinde enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar dikkate alınarak politika faizinde “ölçülü bir indirime” gidildiğini vurgulayan TCMB, enflasyon başta olmak üzere makroekonomik göstergelerdeki iyileşmenin ülke risk primindeki düşüşü desteklediğini ve maliyet unsurları üzerindeki baskıların sınırlanmasına katkıda bulunduğunu kaydetti.

Döviz kuru, iç talep koşulları ve üretici fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinin ılımlı seyrettiğini belirten TCMB, enflasyondaki seyrin yılsonu tahminiyle uyumlu olduğunu kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, geçen hafta Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ülke risk primlerinin Mayıs 2018’den beri en düşük seviyeye ulaştığına dikkat çekerek%“2019’da ekonomide ortaya koyduğumuz performans, ülkemize güveni artırdı.

2020’de bunu çok daha ileri taşıyacağız” ifadelerini kullandı. Bakan Albayrak, sanayi üretiminde arzu edilen ivmelenmeye adım adım derlendiğini vurgulayarak, “Önceliğimiz katma değerli istihdam ve ihracata dayalı üretim olacak. İnşallah 2020 yılında bu rakamları çok daha ileri taşıyacağız” ifadelerini kullandı.

"YAZIN TEK HANELERİ GÖREBİLİRİZ"

Ekonomistler, 2020’de PPK toplantısı sayısını 12’ye çıkaran TCMB’nin gelecek dönemde enflasyon beklentileri ve ülke risk primindeki iyileşmenin seyrine göre faiz indirimlerine “ölçülü” devam edeceğini öngörüyor.

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, cari enflasyonla hesaplanan reel faizde negatif bölgeye geçildiğini, beklenen enflasyona göre hesaplamada ise hala sınırlı bir hareket alanı olduğunu vurguladı. Erkan, “Fiyat istikrarı anlamında da kur ve faiz alanında önemli bir piyasa dönüşü görmezsek Merkez Bankası hareket alanı olduğunu düşünecek. Bu açıdan.

Merkez Bankası’nın sonraki toplantısında dt ölçülü bir faiz indirimine gitmesi olasıdır. Bir sonraki toplantıda atılacak adım 50 baz puan ile sınırlı kalacaktır. Merkez Bankası ihtiyatlı bir tutum sergilerse, faiz yılsonunda normalde beklenenden biraz daha yüksek bir seviyede kalabilir. Bu noktada TCMB’nin enflasyonun verdiği alanı mı kullanacağı, yoksa önden yüklemeli indirimlere devam mı edeceği sorusunun cevabı önemlidir. Enflasyonda tek hane sürdürülebilir hale geldiğinde, faizde de tek hanede kalıcılık sağlanacaktır” dedi.

Faiz kararının piyasaya etkisinin son derece sınırlı olduğunu dile getiren Afılatcı Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Tonguç Erbaş ise, “Kur faiz indirimini geçen yılki indirimler gibi TL de sınırlı değer kazanımı ile karşıladı bu da faiz indiriminin piyasa faizi ile yakınlaşması ve ekonomiye güveni ifade ediyor” dedi. Enflasyon verileri aşağı yönlü devam ettiği sürece faizlerin aşağı doğru çekilmeye devam edeceğini dile getiren Erbaş, tek haneli enflasyonun ve faizin yaz aylarında görülebileceğini kaydetti. Yılsonu fonlama faiz oranını 9.50-9.75 aralığında beklediklerini açıklayan Erbaş, “Bu nedenle 1.75-2.00 puan daha indirim yıl sonuna kadar gerçekleşebilir” ifadelerini kullandı.

Konut kredisi faizlerinde indirim devam ediyor! 

Prof. Dr. Fuat ERDAL / İbn Haldun Üniversitesi Rektör Yardımcısı

“Yeni faiz indirimleri beklenebilir"

2020'de enflasyon oranında düşme beklenmesine rağmen, henüz son ay oranı itibarıyla yüzde 11.84 düzeyinde. Bu durumda TCMB’nin yüzde 11.25'e çektiği politika faiz oranı negatif görünüme geçmiş oldu.TCMB bir süredir önden yüklemeli faiz ayarlamaları ile ekonomik canlanma sağlamaya çalışıyor. Bu bağlamda politika faiz oranındaki düşme, kredi faiz oranlarına da yansıyabilecek, iç talepte ve özellikle konut satışlarında artışa neden olabilecek. Bundan sonraki dönemlerde, enflasyon oranındaki düşmelere paralel olarak yeni faiz indirimleri beklenebilir ancak yabancı sermaye girişlerindeki yavaşlamayı da yakından izlemek gerekir.

Faiz oranlarındaki düşüşe paralel, kredi faiz oranlarınında yeniden aşağı doğru revize edilmesi, bu durumda Ocak ayında da konut satışlarının artmaya devam etmesi beklenir. Buna iç piyasadaki ve dış konjonktürdeki canlanma da katkı verecektir. 2020 ilk yarısında bütçe açık vermeye devam ederken, hem iç hem dış talepteki canlanma, vergi gelirlerindeki artışı da beraber getireceğinden, yılın ikinci yarısında daha kontrollü br bütçe yönetimi yapılabilir. 2019 yılındaki art arda gelen daralmaların ardından üçüncü çeyrekteki pozitif büyüme, ekonominin toparlandığı sinyalini vermiştir. 2019 son çeyreğinde de pozitif büyüme tahmin ediliyor.

KONUT SATIŞINDA REKOR

Konutta tüm zamanların satış rekoru Aralık’ta geldi. 2019 Aralık’ta bir önceki yılın aynı ayma göre konut satışları yüzde 47.7 oranında artarak 202 bin 74 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜIK) verilerine göre, Aralık’ta ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 603.4 oranında artış göstererek 50 bin 278, diğer satışlar yüzde 17 artış göstererek 151 bin 796 düzeyinde gerçekleşti. 2019 genelinde konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 1.9 azalışla 1 milyon 348 bin 729 oldu. 2019’da konut satışlarının 332 bin 508’i ipotekli, 1 milyon 16 bin 221’i diğer satış türünde gerçekleşti. Türkiye’de 2019 yılında ilk el konut satışı 511 bin 682, ikinci el konut satışı ise 837 bin 47 oldu.

SEKTÖR 2020 İÇİN UMUTLU

Gayrimenkul ve inşaat sektörü temsilcileri, 2019’da gerçekleşen toplam konut satış adedinin yıllık bazda sınırlı gerilemesine rağmen, konut kredi faizlerinin düşürülmesi ve iç piyasadaki olumlu gelişmelerin 2020 için büyük umut oluşturduğunu ifade etti. Faizlerin gerilemesine bağlı olarak ekonomi ve sektördeki güven endeksinin yükselmesinin, satışların temelini sağlamlaştırdığını dile getiren İstanbul İnşaatçılar Derneği (ÎNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, bu yıl için büyük umut olduğunu söyledi. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcılar Derneği (Konutder) Başkanı Altan Elmas ise, konut satışlarında 2019’da yıllık bazda gerçekleşen azalışa rağmen son dört yıllık ortalamaya çok yakın bir rakamla yılı tamamladıklarını belirterek, yabancı uyruklulara yönelik satışlarda kaydedilen ivmenin 2020’de de devam edeceğini vurguladı. Gayrimenkul sektörünün Türkiye’ye döviz kazandırmayı sürdüreceğini ifade eden Elmas, 2019’da 6 milyar dolar döviz girdisi sağlandığını, 2020’de bu rakamı 8 milyar dolara çıkarmak istediklerini kaydetti.

TOPLAM CİRO YÜZDE 14.8 ARTTI

TÜİK verilerine göre sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi 2019 Kasım’da yıllık bazda yüzde 14.8 arttı. Alt kırılımlara bakıldığında sanayi sektörü ciro endeksi 2019 Kasım’da yıllık yüzde 10.1, inşaat ciro endeksi yüzde 2.6, ticaret ciro ^ıdeksi yüzde 20.1 ve hizmet ciro endeksi yüzde 14.9 artış gösterdi. Toplam ciroda Kasım’da bir önceki aya göre yüzde 0.3 artış yaşandı.

Geçen hafta TÜİK’in perakende satış endekslerini de açıkladı. 2019 Kasım’da sabit fiyatlarla perakende satış hacmi bir önceki yılın aynı ayma göre yüzde 8.5 arttı. Gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0.9, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 13, otomotiv yakıtı satışları yüzde 8 arttı. Cari fiyatlarla perakende ciro 2019 Kasım’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18.5 arttı. Aynı ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 17.7, otomotiv yakıtı hariç gıda dışı satışlar yüzde 21.8, otomotiv yakıtı satışları yüzde 11.3 arttı. 2019 Kasım’da bir önceki aya göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi yüzde 1.7, cari fiyatlarla perakende ciro yüzde 2.9 artış gösterdi.

7 banka konut kredi faiz oranlarını düşürdü!

Konut kredi faizi indi, bir ev parası vatandaşta kaldı!

Faizler düştü, ev almak için doğru zaman mı?


Geri Dön