19 / 03 / 2024

Konut kredisi nasıl alınır?

Konut kredisi nasıl alınır?

Bankalar, vatandaşların daha kısa sürede ev sahibi olması adına konut kredisi faiz oranlarında güncelleme yaptı. Vatandaşlar ise konut kredisini nasıl alacağını merak ediyor.



2020 yılı  ile beraber oldukça fazla sayıda kamu, özel ve katılım bankaları tarafından konut kredisi faiz oranlarında güncelleme yapıldı. Yeni kampanyaları vatandaşların kullanımına sunan bankalar müşterilerine daha uygun oranlarda kredi sağlamaya başladı. Konut kredisi birikim yapmadan ev sahibi olmak için en fazla tercih edilen yöntem oldu. Vatandaşlar ise konut kredisini nasıl alacaklarını merak ediyor. İşte konut kredisi nasıl alınır…

Takvim Gazetesi’nde yer alan habere göre; konut kredisi sayesinde çok fazla kişi ev sahibi olmuştur. Fakat bu kredi türünü kullanmak için bankanın gerekli gördüğü bazı şartları sağlanması gerekmekte. Öncelikle konut kredisi çekmek istediğiniz ev krediye uygun bir durumda olmalı. Aksi takdirde konut kredisi başvurunuz onaylanmaz. Çünkü bankalar verdikleri kredi karşılığında evi ipotek altına alıyolar. Bu şartla müşteriye kredi veriyor.  Bankalar kredi miktarını evin belirlenen fiyatının yüzde 80'i olarak belirleniyor. Asla alacak evin fiyatının tamamı kredi olarak çekilemez. Konut kredisi verileceğinde ekspertiz aracılığıyla evin değeri banka tarafından hesaplanıyor. Verilecek kredi miktarı o zaman belirleniyor. Diğer bir en önemli şart kredi başvurusu yapan kişinin kredi notunun iyi bir düzeyde olması. Bankalar başvuran kişiler hakkında ilk başta kredi notuna dikkat ediyor.

Kredi notu düşük ise kredi alma ihtimali düşük

Eğer kredi notu düşük ise bankalardan kredi alma ihtimali çok düşük. Bu yüzden bankalarla olan ilişkiler iyi tutulmalı, ödemeler aksatılmadan yapılması gerekiyor. Konut kredisinde geri ödeme planı çok önemli. Ev bankaya ipotekli olduğundan herhangi bir ödememe durumunda ev bankanın malı oluyor. Bu yüzden ödeme planını iyi oluşturmak gerekiyor. Konut kredilerinde vade genelde 5-10 yıl arası oluyor. Bu vade seçenekleri gayet uzun bir süre ve bu süreler arasında uygun bir ödeme planı oluşturulabiliyor. Böylelikle ödemeler aksatılmaz ve evin riske girmemesi sağlanır. Almayı düşünülen evin tapusu, nüfus cüzdanı fotokopisi ve gelir belgesi gibi evraklar ile konut kredisine başvurulabilir.

Konut kredisi nedir

Bankalar tarafından müşterileri daha kısa sürede ev sahibi olsun diye konut kredisi isminde yeni bir kredi türü oluşturuldu. Böylece belirli bir süreliğine bankaya olan borcunuzu öderken kendi evinizde de oturmuş olacaksınız. Fakat öncelikle konut kredisi çekilecek evin krediye uygun olması gerekiyor. Bunun sebebi ise bankalar verdikleri konut kredisine karşılık olarak evi ipotek altına alır. Kredi tamamen geri ödendiğinde ise evin üzerindeki ipotek kaldırılıyor. Fakat borç ödenmez ise banka borçlara karşılık eve el koyma yetkisine sahip oluyor. Bu şekilde bankalar müşterilerine konut kredisi veriyorlar. Banka krediyi verirken evi ipotek altına aldığı için kefil istemiyor. Böylelikle daha rahat bir şekilde müşterinin kredi almasını sağlıyor.


Geri Dön