25 / 04 / 2024

Konut sitelerindeki aidat zamlarında üst sınır ne?

Konut sitelerindeki aidat zamlarında üst sınır ne?

İstanbul’da yeni yılla beraber site aidatlarına gelen zamlara vatandaşlar tepkili. Site sakinleri aidatlara gelen zamların neye göre yapıldığını merak ediyor. İşte uzmanların site aidatlarına gelen fahis artışlara cevabı...



Konut sitelerindeki aidat zamlarında üst sınır ne?

YATIRIM BÜTÇESİ ÖDEMELERİ EV SAHİBİNE AİT

Yatırım bütçesi adı altında yapılan asansör, dış cephe tadilatı gibi durumlarda ödemeyi kiracı mı ev sahibi mi yapmalı?

Ali Güvenç Kiraz2ın soruya yanıtı şu şekilde: "İşletme bütçesi kapsamında yapılan tüm giderlere yani kullanım kaynaklı giderlere kiracı katlanır ama yatırım bütçesi kalemlerinin temel sorumlusu mal sahipleri. Örneğin Emlak vergisini mal sahibi öder ama çevre temizlik vergisini kiracı öder yine asansörün bakım onarım masraflarını kiracı öder ama asansör değişecekse mal sahibi öder. Kullanım kaynaklı bakım onarım ve tadilat masrafları kiracıya ait olur ama demirbaş niteliğinde veya kalıcı olanlar mal sahibine ait."

LÜKS HARCAMA GİDERLERİ KULLANANLARA YANSITILMALI

Sitede bulunan sosyal etkinlik gibi ortak kullanım alanlarını kullanmayacak site sakinleri ödeme yapmak zorunda mı? Bu tarz konularda bir esnetme yapılabilir mi?

Erencan Çemrek'in soruya yanıtı şu şekilde:" Normal koşullarda sitede bulunan imkânlardan faydalanmayacak kişiler dahi bu gibi giderleri ödemeli. Fakat bu uygulama her zaman değiştirilebilir. Kat malikleri kurulunun alacağı kararla sitede bulunan havuz, spor salonu gibi imkânlardan faydalanmayan kiracılar buna yönelik masrafları ödemekten kurtulabilir."

Ali Güvenç Kiraz'in soruya yanıtı şu şekilde:" Burada temel ayrım Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki lüks harcamalar. Örneğin site yönetimi bebekli aileler için bir bakım odası yapıyor ve bir bakıcı koyuyor. Bu odanın giderleri ile bakıcı masrafına sadece bebekli aileler katılır. Lüks harcama dışındaki tüm giderlere, havuz ve spor salonları da dahil herkes katlanmak zorunda."

2021 yılı verilerine göre İstanbul'da en yüksek aidat ücretlerini ödeyen ilçeler  Beşiktaş, Şişli ve Kağıthane. Bu ilçelerin en yüksek aidatlar ödemesinin nedeni nedir?

Erencan Çemrek'in soruya verdiği yanıt şu şekilde: "Genel giderlerin yüksek olduğu bir sitede aidatlar da doğal olarak yüksek olacağından bahsedilen ilçelerdeki genel gider harcamalarının diğer ilçelere göre daha yüksek olması site aidatlarının da bu oranda yüksek olmasına yol açmış olabilir. Yine site yönetimleri tarafından lüks harcamalar yapılıyorsa bu durumda da aidat bedelleri yüksek olur. Aidat bedellerinin yüksek olmasının önemli bir sebebi de site ya da apartman yöneticilerinin kişisel yetersizlikleri, hatalı ya da keyfi davranışları...  Kat maliklerinin ve kiracıların bir başkasının hatasını aidat bedeli olarak üstlenmesi beklenemeyeceğinden, bu giderlere itiraz edilmesi ve gerekirse yöneticilere rücu edilmesi mümkün."


Geri Dön