24 / 04 / 2024

Konut sitelerindeki yüksek aidata itiraz edilebilir mi?

Konut sitelerindeki yüksek aidata itiraz edilebilir mi?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen aidat zamlarına itiraz edilebilir mi? Konut sitelerindeki aidat zamları düşürülebilir mi? İşte merak edilen o soruların yanıtları...



'KİRACILARA YETKİ VERİN'


Uzmanlar da site aidatlarının belirlendiği toplantılara katılımın ihmal edilmemesi gerektiğini, belirterek, "Evde kiracı varsa ve siz katılamıyorsanız kiracıya yetki verebilirsiniz" önerisi yaptı. Genel kuruldan çıkan karara da itiraz yolu olduğunu belirten uzmanlar, şu önerilerde bulundu: "Genel kurula katılmamış ve yüksek aidatla karşılaşmış iseniz de çaresiz değilsiniz. Kat maliki sayısının üçte birinin imzası ile yeniden olağanüstü genel kurul toplantısını isteyebilirsiniz. Yeni genel kurulda da bu oranının düşürülmesini sağlayabilirsiniz.

Konut sitelerindeki yüksek aidata itiraz edilebilir mi?

TOPLANTILARA KATILIN


Sitelerde aidat kalemlerini oluşturan tahmini bütçe kat malikleri genel kurulunda kabul edilliyor. Genel kurula katılım genellikle çok düşük. Kiracıların yoğunluklu olduğu sitelerde aidatın görüşüldüğü toplantılara kat maliklerinin katılım göstermemesi ve kiracıların da kat maliki yetki vermediği sürece katılamaması nedeniyle, aidatlar genellikle az katılımcılı toplantılarda görüşülüp kabul ediliyor. Şunlara dikkat edilmeli:
- Genel kurullara mutlaka katılım sağlanmalı.
- Aidatın istenen şekilde kabulü için yüzde 51 çoğunluk oluşturulmalı.
- Hazırlanan bütçe sorgulanmaksızın kabul edilmemeli.
- Maliyetler karşısında tasarruf kalemleri oluşturulmalı.
- Gelir getirici alanlardan istifade edilmeli."
 

İstanbul'da en yüksek aidat hangi ilçelerde?

Konut sitelerindeki aidat artışları yönetimlerle ev sahiplerini karşı karşıya getirdi!

Konut sitesi aidatları neye göre belirlenir?


Geri Dön