23 / 04 / 2024

Konutlar yapılırken zemin durumu sorgulanmalı!

Konutlar yapılırken zemin durumu sorgulanmalı!

Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Bora Sonuvar, Ege Denizi’nde art arda meydana gelen depremlerin sürebileceği uyarısında bulunup, denetim eksikliğine dikkat çekti. 



Ege bölgesindeki kentler güne ard arda dün güne peşpeşe yaşanan yer sarsıntılarıyla uyandı. İzmir’in Karaburun ilçesi açıklarında yaşanan son depremin büyüklüğü 5.2 büyüklüğünde olarak açıkladı. 

Evrensel'de yer alan habere göre; Jeoloji Mühendisleri Odası  İzmir  Şube Başkanı Bora Sonuvar, art arda yaşanıp, tedirginlik yaratan sarsıntılara ilişkin açıklamalarda bulundu. Sonuvar, aktif fay hatlarından dolayı benzer büyüklükte depremlerin meydana gelebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Konutlar yapılırken zemin durumu sorgulanmalı!

İZMİR AKTİF FAY HATLARININ ÜZERİNDE 

Depremin asıl merkezinin Midilli Adası’nın güney açıkları olduğu bilgisini veren Sonuvar, sarsıntının İzmir'de şiddetli hissedilmesinin sebebini “Bu depremler olmaya devam edecek. Sadece Midilli bölgesi olarak algılamamak gerekiyor. İzmir aktif fay hatları üstündedir. Bölgedeki tüm depremleri şiddetli hissediyoruz. Konak, Bayraklı, Çiğli ve Bornova'da şiddetli hissetmemizin nedeni uygun zeminde konut yapılmamış olması” diyerek anlattı. 

Kötü bina tasarımlarının yanı sıra yapı denetim firmalarında jeoloji mühendisinin bulunmamasının çok büyük sorun olduğuna vurgu yapan Sonuvar, gayrimenkul projelerine ilişkin denetim raporlarının ise projeler üzerinden hazırlanıp, menkul değerlendirmesi yapılırken zemin durumunun sorgulanmadığını belirtti. 

Vatandaşların konut talebinde bulunurken bunun bilinciyle adım atması, kamu kurumlarında da deprem birimlerinin oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Sonuvar, İzmir sakinlerinin daha büyük bir depremi yaşama riskinin her zaman için mevcut olduğunu dile getirdi. 

Konutlar yapılırken zemin durumu sorgulanmalı!

"KAMU DENETİMİ ARTTIRILMALI"

Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Sonuvar, İzmir’de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin ardından geçtiğimiz Aralık ayında İzmir Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde ‘İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması’ yapıldığını anımsattı. 

Sonuvar, çalıştaydan sonra başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere pek çok ilçe belediyesinde deprem birimlerinin oluşturulduğunu kaydetti. Bu birimlerde jeoloji mühendislerinin istihdam edildiğini belirten Sonuvar, yeterli düzeyde kamu denetiminin yapılabilmesi için tüm ilçe belediyelerinde benzer birimlerin acil olarak kurulması gerektiği uyarısını yaptı.

İşte İzmir'de deprem riski taşıyan bölge!

O ilde 6.9 ile 7.2 büyüklüğü arasında deprem bekleniyor!

İstanbul'da yerleşim yerleri uzak yerlere taşınmalı!


Geri Dön