28 / 03 / 2024

Konutlarda net alan hesabı!

Konutlarda net alan hesabı!

Konut büyüklükleri iki farklı şekilde hesaplanıyor. Bunlar net alan hesabı ve brüt alan hesabı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konutlarda net alan hesabı nasıl yapılır?



Konutlarda net alan hesabı!

Konut içerisinde duvarların arasında kalan, süpürülebilir, temiz alanlara net alan deniyor. Net alan başka bir deyişle kullanabilir alan olarak da ifade edilebiliyor.


Dış net metrekare evin balkon ve teraslar dahil dış dört duvarının toplamı; iç net metrekare ise bir evin ıslak hacimleri, balkon ve teraslar dahil süpürülebilir alanlarının toplamı oluyor. 


Evin net metrekaresi "duvarlar arasında kalan faydalı alan" oluşturuyor. Buna göre, konutlarda net metrekare içinde hesaplanmayacak bölümler, kapı ve pencere şeritleri, baca çıkıntıları, hava bacaları, balkonların toplamının 2 metrekaresi, merpen, sahanlık, asansör, konut başına 4 metrekareden büyük olmamak üzere yapılan kömürlük, kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı dairesi, çamaşırlık, bina içindeki garajlar, faydalı alan dışında bulunuyor.


Buna göre konuttaki her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sıvaları da çıkmış olarak hesaplanan süpürülebilir ve yürünebilir alan, net alan oluyor.


Konutun net alanını bulabilmek için, evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanları hesaptan çıkarmanız gerekiyor.


Evin tüm odalarının mutfak, tuvalet, banyo vs. dahil metrekaresini tek tek hesaplayıp, bulduğunuz değerleri birbiriyle toplayın, tek bir odanın alanını bulmak için ise odanın  komşu iki duvarını metre cinsinden ölçün ve ölçtüğünüz değerleri birbiriyle çarpın. Böylece tüm odaları ölçtükten sonra sonuçları birbirleriyle toplayarak dairenin net metrekaresini bulmuş oluyorsunuz. 


1 metrekare nasıl hesaplanır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön