19 / 04 / 2024

Konutta yatırım iştahı arttı: Sektör hareketlendi!

Konutta yatırım iştahı arttı: Sektör hareketlendi!

Konut sektöründe yeni yıl hareketliliği başladı. Markalı konut üreticileri yeni yatırımlarına hız verirken, birçok konut projesi için de çalışmalara başlandı.



Maliyetlerde yükselişlerin tam gaz sürdüğü ve arzda gerileme yaşanan son 2 senede satılık ve kiralık ev fiyatlarında fahiş artışlar yaşandı.  Yaşanan fahiş yükselişlere karşın, konuttaki talep canlılığını koruyarak satış rekorlarının kırılmasının ardından yatırım hevesinin de arttığı görüldü. Türkiye İstatistik Kurumu'nca dün duyurulan yapı izin istatistiklerinde dikkat çeken veriler yer aldı. Buna göre konut sektöründeki yeni yatırımlara olan heves ortaya çıktı. 

Konutta yatırım iştahı arttı: Sektör hareketlendi!

710 BİN YENİ DAİRE

Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; istatistikler kapsamında 2021'in son çeyreğinde (Ekim, Kasım, Aralık aylarında) belediyelerce yapı ruhsatı verilmiş olan bina sayısının yüzde 14, daire rakamının yüzde 16.8, yüzölçümü yüzde 24.1 yükseldiği belirlendi. Bu süreçte 42.269 bina, 228.408 daire için ruhsat alınmış olduğu belirtildi. Senelik olaraksa 2021 yılının tümünde 20220'yle kıyaslandığında, yüzde 42.2 yükselişle 136.474 bina, yüzde 27.8'lik artışla 709 bin 936 ev için ruhsat alındığı belirlendi. 710 bin tanelik yeni daire rakamı son 5 senenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Konutta yatırım iştahı arttı: Sektör hareketlendi!

MÜSTAKİL REVAÇTA

Kovid-19 salgınının ardından değişiklik gösteren hayat şartları, bina inşaatlarında da etkisini gösteriyor. Açıklanan veriler kapsamında, müstakil (tek evli) binaların payının gn geçtikte artış gösterdiği gözlendi. 2021'in son çeyrek sürecinde ruhsat alınmış olan yapıların kullanma amacına göre bakıldığında; en yüksek yüzölçüm payını 34.1 milyon metrekareyle iki ve daha fazla daireye sahip ikamet amaçlı binaların aldığı görüldü. İkinci sıraya ise 4 milyon metrekareyle bir daireli ikamet amaçlı binaların aldığı belirlenirken, son zamanlarda gözde olan müstakil evlerin payının yüzde 8.2’ye yükseldiği tespit edildi. 2021'in geneline bakıldığında ise müstakil evler için 53 bin 451 ruhsat verildiği belirlendi.

Konutta yatırım iştahı arttı: Sektör hareketlendi!

PROJE YARIŞI

Ruhsatları verilen evlerin yatırımcıları değerlendirildiğinde ise dikkat çeken unsur özel sektör oldu. 710 bin adet dairenin 639 bin 286’sı özel sektör tarafından hayata geçirilecek. Kamuya 63 bin 673 daireyi inşa etmek amacıyla ruhsat verilirken, yapı kooperatiflerinin de 6 bin 977 ev için ruhsat aldığı belirlendi. 

Özellikle geçtiğimiz senenin son çeyreğinden bu güne, özel sektödekir konut üreticileri atağa geçti ve tek tek yatırım programlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Markalı konut üreticilerinin açıklamaları kapsamında, megakent İstanbul’dan turizmin gözdesi Muğla’ya, başkent Ankara’dan Ege'nin incsi İzmir’e kadar birçok konut için hazırlığa başlandığı belirlendi. 

Belediyelerin yapı ruhsatı verdiği bina sayısı yüzde 14 arttı!

Ev alacaklar dikkat! Konut fiyatları katlanacak!

İnşaat sektöründe maliyetler yükseldi: Taşeron sorunu başladı!


Geri Dön